Cena: 29.94 zł
Sklep: dadada.pl
Kup teraz Obiad w Rzymie. Historia Å›wiata w jednym posiÅ‚ku za 29.94 zł w księgarni dadada.pl
OBIAD W RZYMIE HISTORIA ÅšWIATA W JEDNYM POSIÅKU Możemy dopatrzyć siÄ™ wiÄ™cej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkol...
zobacz więcej informacji
Cena: 29.94 zł
Sklep: dadada.pl
Kup teraz Obiad w Rzymie. Historia Å›wiata w jednym posiÅ‚ku za 29.94 zł w księgarni dadada.pl
Wydawca: Znak
Kategoria: Kulinaria
ISBN: 9788324073870
Waga: b/d kg
Rok wydania: b/d
OBIAD W RZYMIE HISTORIA ÅšWIATA W JEDNYM POSIÅKU Możemy dopatrzyć siÄ™ wiÄ™cej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. DelektujÄ…c siÄ™ typowym rzymskim posiÅ‚kiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonujÄ…cÄ… kulinarnÄ… podróż, danie po daniu, przez historiÄ™ Å›wiata i historiÄ™ Wiecznego Miasta. Dowiedz siÄ™, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczyniÅ‚ siÄ™ do wielkiej schizmy w KoÅ›ciele, miÅ‚ość do masÅ‚a staÅ‚a siÄ™ impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadziÅ‚ do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historiÄ™ maÅ‚ej wioski, która dziÄ™ki pszenicy zmieniÅ‚a siÄ™ w centrum najwiÄ™kszego imperium, jakie widziaÅ‚ Å›wiat. Odkryj, jak cytryna wpÅ‚ynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i skÅ‚adników, które zmieniaÅ‚y naszÄ… cywilizacjÄ™. Rozpocznij drogÄ™ na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalniÄ™ soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: Jaka jest najlepsza potrawa na Å›wiecie? ........................................................................................................................................................ Andreas Viestad, autor książki równie czarujÄ…cej, co fascynujÄ…cej, ma prawdziwy dar tworzenia obrazowych scen, snucia opowieÅ›ci, a co najważniejsze – nakreÅ›lania i zgÅ‚Ä™biania zależnoÅ›ci, dziÄ™ki czemu wszystko staje siÄ™ jasne i ekscytujÄ…ce. Nigella Lawson Andreas Viestad napisaÅ‚ fascynujÄ…cÄ…, skÅ‚aniajÄ…cÄ… do przemyÅ›leÅ„ i zabawnÄ… książkÄ™ o roli jedzenia w historii. PÅ‚ynnie porusza siÄ™ pomiÄ™dzy aromatami i smakami posiÅ‚ku w rzymskiej restauracji a torami dziejów. Alice Waters Andreas Viestad jest szefem kuchni, recenzentem kulinarnym, gospodarzem telewizyjnego programu New Scandinavian Cooking, publicystÄ… „The Washington Post†oraz zaÅ‚ożycielem Geitmyra Culinary Center for Children w Norwegii, fundacji edukujÄ…cej dzieci na temat kultury żywieniowej. To autor czternastu bestsellerowych książek kucharskich.
KUP TERAZ