Cena: 44.25 zł
Sklep: madbooks.pl
Kup teraz Dzika kuchnia wyd. 2 za 44.25 zł w księgarni madbooks.pl
Zielnik i książka kucharska w jednym! To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brz...
zobacz więcej informacji
Cena: 44.25 zł
Sklep: madbooks.pl
Kup teraz Dzika kuchnia wyd. 2 za 44.25 zł w księgarni madbooks.pl
Wydawca: brak danych
Kategoria: Książki naukowe i popularnonaukowe/Biologia
ISBN: 9788310133748
Waga: 0.9900 kg
Rok wydania: 2018
Zielnik i książka kucharska w jednym!
To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach.
W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną.
Książka, bogato ilustrowana zdjÄ™ciami i rycinami, wzbogacona zostaÅ‚a o pasjonujÄ…ce zapiski i rozmyÅ›lania autora o miejscu czÅ‚owieka w przyrodzie, zaczerpniÄ™te ze zbioru felietonów „W dzikÄ… stronÄ™â€.
Åukasz Åuczaj – doktor habilitowany biologii, profesor Uniwersytetu Rzeszowskiego, etnobotanik i ekolog. Od wielu lat prowadzi warsztaty odżywiania siÄ™ dzikimi roÅ›linami. Dokumentuje tradycje używania dziko rosnÄ…cych roÅ›lin pokarmowych w różnych krajach Europy i Azji, prowadzÄ…c badania w tradycyjnych spoÅ‚ecznoÅ›ciach wiejskich, np. w Chinach i Chorwacji. Jeden z czoÅ‚owych badaczy dzikich roÅ›lin jadalnych na Å›wiecie, autor wielu prac na ten temat, publikowanych w renomowanych pismach naukowych. ProwadziÅ‚ autorski program pt. „Dziki obiad Åukasza Åuczaja†emitowany przez KuchniÄ™+. Mieszka na Pogórzu Dynowskim koÅ‚o Krosna, na pograniczu dwóch wsi: Pietruszej Woli i Rzepnika, w dzikim i niezwykle malowniczym zakÄ…tku Pogórza Karpackiego.
Ta książka, jak i caÅ‚a praca Åukasza, jest niesamowitÄ… inspiracjÄ… do tworzenia współczesnej kuchni. Warto poznać tajniki natury i tkwiÄ…cy w niej potencjał…
WOJCIECH MODEST AMARO, 1*Michelin Star, Atelier Amaro *
Bez problemu identyfikujemy setki produktów w supermarkecie, natomiast znalezienie jedzenia na Å‚Ä…ce lub w lesie wydaje siÄ™ niemożliwe. Åukasz Åuczaj przywraca nam bogactwo gatunków roÅ›lin, które sÅ‚użyÅ‚y wielu pokoleniom. Sprawia, że tajemniczy, bezimienny gÄ…szcz staje siÄ™ rozpoznawalny, oswojony i smaczny.
AGNIESZKA KRĘGLICKA, restauratorka, felietonistka
KUP TERAZ