Cena: 48.47 zł
Sklep: selkar.pl
Kup teraz Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej za 48.47 zł w księgarni selkar.pl
W porywających wspomnieniach Anya von Bremzen odtwarza siedem dekad sowieckiego życia przez pryzmat gotowania i jedzenia, rekonstruuje też wzruszaj...
zobacz więcej informacji
Cena: 48.47 zł
Sklep: selkar.pl
Kup teraz Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej za 48.47 zł w księgarni selkar.pl
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Kategoria: Książki/Nauki społeczne, humanistyczne, ekonomiczne/Kultura. Cywilizacja. Etnografia/Historia życia codziennego
ISBN: 9788323340973
Waga: 0.4800 kg
Rok wydania: 2016
W porywających wspomnieniach Anya von Bremzen odtwarza siedem dekad sowieckiego życia przez pryzmat gotowania i jedzenia, rekonstruuje też wzruszającą historię rodzinną, obejmującą trzy pokolenia. Osobista narracja jest osadzona w rzeczywistości historycznej - ukazuje krwawe rekwizycje zboża za Lenina, maniery Stalina przy stole, debaty kuchenne Chruszczowa, katastrofalną w skutkach politykę antyalkoholową Gorbaczowa, wreszcie upadek ZSRR. Wszystko to spaja w jedną całość ironiczny humor autorki, jej żarliwa nostalgia i przenikliwe spostrzeżenia. Sowiecka sztuka kulinarna poruszy zarówno waszą duszę, jak i zmysły.
"Niebywale rozrywkowa uczta duchowa".
"Independent"
"Prześmiewcze, skłaniające do refleksji, łamiące schematy gatunkowe".
"Wall Street Journal"
"Wzruszające i pełne czarnego humoru".
"Sunday Times"
Niczym nędzna sierota, krążyłam więc po mieszkaniu, powtarzając sobie sarkastyczne sowieckie kawały o deficycie. "Pokroicie mi sto gramów kiełbasy?" - pyta klient w sklepie. "Przynieście, to pokroimy" - odpowiada ekspedientka. Albo: "Dlaczego emigrujesz?". "Bo mam powyżej uszu tego czczenia - odpowiada Żyd. - Kupisz papier toaletowy - trzeba uczcić tę okazję. Kupisz kiełbasę - znowu trzeba to uczcić" (fragment książki).W porywających wspomnieniach Anya von Bremzen odtwarza siedem dekad sowieckiego życia przez pryzmat gotowania i jedzenia, rekonstruuje też wzruszającą historię rodzinną, obejmującą trzy pokolenia. Osobista narracja jest osadzona w rzeczywistości historycznej - ukazuje krwawe rekwizycje zboża za Lenina, maniery Stalina przy stole, debaty kuchenne Chruszczowa, katastrofalną w skutkach politykę antyalkoholową Gorbaczowa, wreszcie upadek ZSRR. Wszystko to spaja w jedną całość ironiczny humor autorki, jej żarliwa nostalgia i przenikliwe spostrzeżenia. Sowiecka sztuka kulinarna poruszy zarówno waszą duszę, jak i zmysły.
"Niebywale rozrywkowa uczta duchowa".
"Independent"
"Prześmiewcze, skłaniające do refleksji, łamiące schematy gatunkowe".
"Wall Street Journal"
"Wzruszające i pełne czarnego humoru".
"Sunday Times"
Niczym nędzna sierota, krążyłam więc po mieszkaniu, powtarzając sobie sarkastyczne sowieckie kawały o deficycie. "Pokroicie mi sto gramów kiełbasy?" - pyta klient w sklepie. "Przynieście, to pokroimy" - odpowiada ekspedientka. Albo: "Dlaczego emigrujesz?". "Bo mam powyżej uszu tego czczenia - odpowiada Żyd. - Kupisz papier toaletowy - trzeba uczcić tę okazję. Kupisz kiełbasę - znowu trzeba to uczcić" (fragment książki).
KUP TERAZ