Cena: 31.30 zł
Sklep: profit24.pl
Kup teraz MaÅ‚a historia kuchni. Dzieje siÄ™ je | ZAKÅADKA GRATIS DO KAÅ»DEGO ZAMÓWIENIA za 31.30 zł w księgarni profit24.pl
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji „Mała historia kuchni" to pełna zapachów i smaków opowieść o zmien...
zobacz więcej informacji
Cena: 31.30 zł
Sklep: profit24.pl
Kup teraz MaÅ‚a historia kuchni. Dzieje siÄ™ je | ZAKÅADKA GRATIS DO KAÅ»DEGO ZAMÓWIENIA za 31.30 zł w księgarni profit24.pl
Wydawca: Wydawnictwo Bajka
Kategoria: Literatura/Literatura dla dzieci
ISBN: 9788365479570
Waga: 0.6800 kg
Rok wydania: b/d
Wydana w okazaÅ‚ym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji „MaÅ‚a historia kuchni" to peÅ‚na zapachów i smaków opowieść o zmieniajÄ…cej siÄ™ (jak epoki) kulturze stoÅ‚u i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli poczÄ…tków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent - jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekÅ‚ siÄ™ przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D. Jaki wpÅ‚yw na kuchniÄ™ miaÅ‚y odkrycia geograficzne, czyli skÄ…d przypÅ‚ynęła wanilia i... guma do żucia? JakÄ… drogÄ… - wraz z Å‚Ä…czeniem dynastii - wÄ™drowaÅ‚y skÅ‚adniki i... sztućce, czyli skÄ…d siÄ™ wziÄ…Å‚ widelec we Francji? Czy podstÄ™pnie podsuwane biedakom ziemniaki mogÅ‚y zapobiec rewolucji? Kiedy powstaÅ‚a pierwsza książka kucharska? A kiedy najsÅ‚ynniejsza? I co wspólnego z kuchniÄ… ma Aleksander Dumas? Jak zmieniaÅ‚y siÄ™ gusty i kuchenne mody? Gdzie mieÅ›ciÅ‚y siÄ™ stolice smaku? Kiedy pojawiÅ‚y siÄ™ sÅ‚odycze? I czy Nostradamus, francuski aptekarz, któremu zawdziÄ™czamy przepis na konfitury, to ten sam, który przepowiadaÅ‚ przyszÅ‚ość Å›wiata? Dlaczego to firma oponiarska przyznaje gwiazdki najlepszym restauracjom?! Oraz o tym, że modÄ™ na fitness zawdziÄ™czamy Grekom, że wikingowie przepadali za egzotycznymi przyprawami, bóbr uchodziÅ‚ za rybÄ™, zasmażka Å‚Ä…czyÅ‚a stoÅ‚y bogaczy i biedaków, a ziemniaki w Europie hodowano dla ich piÄ™knych kwiatów.  Åukasz Modelski - historyk, erudyta, dziennikarz, pisarz, autor książek o gotowaniu - o kuchni wie naprawdÄ™ wszystko, a w dodatku opowiada o niej równie dowcipnie, co smakowicie. (W radiowej Dwójce prowadzi autorski program „Droga przez mÄ…kÄ™"). Jego mistrzowsko przedstawionÄ… „MaÅ‚Ä… historiÄ™ kuchni" - wplecionÄ… w WielkÄ… HistoriÄ™ - czyta siÄ™ jednym haustem (czyli duszkiem) albo smakuje z wyrafinowaniem. Bo dzieje siÄ™ je! I to z ogromnÄ… przyjemnoÅ›ciÄ…! Niezależnie od tego, ile ma siÄ™ lat.
KUP TERAZ