Cena: 26.75 zł
Sklep: madbooks.pl
Kup teraz Zjadanie zwierzÄ…t wyd. 2 za 26.75 zł w księgarni madbooks.pl
Gdy Jonathanowi Safranowi Foerowi urodził się syn, chciał się dowiedzieć, jak powinien go karmić i czym naprawdę jest mięso. Skąd pochodzi...
zobacz więcej informacji
Cena: 26.75 zł
Sklep: madbooks.pl
Kup teraz Zjadanie zwierzÄ…t wyd. 2 za 26.75 zł w księgarni madbooks.pl
Wydawca: brak danych
Kategoria: Beletrystyka
ISBN: 9788366232297
Waga: 0.4000 kg
Rok wydania: 2020
Gdy Jonathanowi Safranowi Foerowi urodził się syn, chciał się dowiedzieć, jak powinien go karmić i czym naprawdę jest mięso. Skąd pochodzi? Jak się je produkuje? Jak traktowane są zwierzęta i czy to ważne? Jak zjadanie zwierząt wpływa na gospodarkę, społeczeństwo i środowisko? Wyniki tego śledztwa sprawiły, że stanął twarzą w twarz z rzeczywistością, której jako obywatel nie mógł zignorować, a jako pisarz nie mógł przemilczeć.
...
Jeśli znajdą się osoby, których nie przekona sugestywny sposób, w jaki Foer opisuje okropieństwa przemysłowej hodowli zwierząt i oskarża odpowiedzialnych za nią ludzi, to znaczy, że są nieczułe albo głuche na głos rozsądku. Albo i jedno, i drugie.
J.M. Coetzee
Dzięki tej książce zostałam wegańską aktywistką.
Natalie Portman
Najlepsi dziennikarze (Michael Pollan, Eric Schlosser) i aktywiści praw zwierząt (Peter Singer, Temple Grandin) – a także Jezus, Gandhi, Pitagoras, Arystoteles, John Locke i Immanuel Kant – zmagali się z pytaniem o to, czy zabijanie zwierząt na mięso jest etyczne. Dzięki tej niezwykle dociekliwej książce Foer dołącza do nich. […] Zjadanie zwierząt jednak nie nawołuje do przejścia na wegetarianizm. Ta książka to apel o świadomość i odpowiedzialność.
Susan Salter Reynolds, „Los Angeles Timesâ€
Zjadanie zwierząt jest wyjątkowe, ponieważ wegetarianin Foer pozwala farmerom i aktywistom mówić we własnym imieniu. Do zjadaczy mięsa odnosi się z dużą empatią, a jego poczucie humoru słodzi gorzką rzeczywistość.
O, „The Ophra Magazineâ€
Zjadanie zwierzÄ…t to porzÄ…dna dziennikarska robota z literackim nerwem.
Jessica Roy, „Salonâ€
Foer przekonuje, że ludzi określają ich wyrzeczenia. Wegetarianizm wymaga rezygnacji z przyjemności prawdziwych i niezastępowalnych niczym innym. Autor ma na tyle dużo odwagi, że nie wstydzi się wymagać tego poświęcenia od swoich czytelników.
Elizabeth Kolbert, „The New Yorkerâ€
To, że za każdym razem, gdy jem befsztyk, zastanawiam siÄ™ nad tym, czy nie jestem hipokrytÄ…, to wielki sukces autora. W książce pisze: „Musimy odnaleźć miejsce na miÄ™so w debacie publicznej, tak samo jak znaleźliÅ›my je na naszych talerzachâ€. Po lekturze tej książki, trudno siÄ™ z nim nie zgodzić.
Geoff Nicholson, „San Francisco Chronicleâ€
KUP TERAZ