Cena: 21.55 zł
Sklep: dadada.pl
Kup teraz Jedz pysznie bez pszenicy za 21.55 zł w księgarni dadada.pl
Jedz pysznie bez pszenicy - Magdalena Makarowska Dzięki popularnej dietetyczce nauczysz się jeść bezglutenowo i smacznie. Książkę wydała Feeri...
zobacz więcej informacji
Cena: 21.55 zł
Sklep: dadada.pl
Kup teraz Jedz pysznie bez pszenicy za 21.55 zł w księgarni dadada.pl
Wydawca: Feeria
Kategoria: Kulinaria
ISBN: 9788372294470
Waga: b/d kg
Rok wydania: b/d
Jedz pysznie bez pszenicy - Magdalena Makarowska DziÄ™ki popularnej dietetyczce nauczysz siÄ™ jeść bezglutenowo i smacznie. KsiążkÄ™ wydaÅ‚a Feeria. Magdalena Makarowska Doradza Polakom jak schudnąć, nie katujÄ…c siÄ™ przy tym potrawami bez smaku. Na jej diety skÅ‚adajÄ… siÄ™ pyszne i zdrowe dania. Jest autorkÄ… książek dotyczÄ…cych odchudzania: Jedz pysznie chudnij cudnie, Jedz pysznie razem z dzieckiem , Schudnij pysznie jesieniÄ… i zimÄ… . Smacznie i bezglutenowo Gluten, czyli mieszanka biaÅ‚ek zbożowych, jest obecny w produktach zawierajÄ…cych biaÅ‚Ä… mÄ…kÄ™ pszennÄ…. Obecnie jest ona dodawana do wielu produktów spożywczych jako zagÄ™stnik, nieÅ‚atwo jest wiÄ™c uniknąć glutenu w swojej diecie. Przetworzona mÄ…ka pszenna powoduje problemy z ukÅ‚adem pokarmowym, a zawarty w niej gluten uzależnia. Dlatego dietÄ™ bezglutenowÄ… powinny stosować nie tylko osoby uczulone na gluten, ale też te, które nie chcÄ… odczuwać dolegliwoÅ›ci ze strony ukÅ‚adu trawiennego. Dieta nie tylko dla alergika Magdalena Makarowska ma Å›wiadomość, że w obecnym Å›wiecie nie jest prosto uniknąć glutenu, dlatego stworzyÅ‚a listÄ™ produktów, które z powodzeniem zastÄ…piÄ… przetworzonÄ… żywność. Podaje także pomysÅ‚y na przyrzÄ…dzanie daÅ„ bez glutenu i polepszaczy smaku. GłównÄ… częściÄ… jej książki jest plan diety bezglutenowej trwajÄ…cej 8 tygodni. SkÅ‚ada siÄ™ z przepisów na dania jedzone każdego dnia diety oraz z list zakupów, które uÅ‚atwiÄ… nam przejÅ›cie przez dietÄ™. KoÅ„czy siÄ™ ona okresem stabilizacji wagi, który pomoże nam utrzymać osiÄ…gniÄ™te efekty. Fragment książki MÄ…ka bogata jedynie w skrobiÄ™, pozbawiona otrÄ™bów i bÅ‚onnika zatyka nam jelita, utrudniajÄ…c trawienie i powodujÄ…c efekt wzdÄ™tego brzucha. Co gorsza, mÄ…ka pszenna wystÄ™puje nie tylko pieczywie, ale stanowi dodatek do wielu produktów spożywczych, takich jak sÅ‚abej jakoÅ›ci wÄ™dliny, kostki bulionowe, ketchupy, batony czekoladowe czy gotowe sosy w sÅ‚oikach. Dodaje siÄ™ jÄ…, by poprawić konsystencjÄ™ produktu, jego strukturÄ™ i walory smakowe. Należy podkreÅ›lić, że gluten, czyli mieszaninÄ™ biaÅ‚ek z różnych zbóż, możemy znaleźć nawet tam, gdzie siÄ™ go najmniej spodziewamy, czyli w lodach, wÄ™dlinach, serach czy jogurtach. Poprawia on smak, konsystencjÄ™ i jest noÅ›nikiem zapachu, a co najgorsze – UZALEÅ»NIA! PO zjedzeniu produktów z glutenem poziom glukozy we krwi wzrasta szybciej niż po zjedzeniu cukru, co po chwili dodatkowo zwiÄ™ksza Å‚aknienie. Nienaturalny dodatek glutenu do różnych produktów spożywczych sprawia, że nieÅ›wiadomie spożywamy go bardzo dużo, co z klei może wywoÅ‚ać niekorzystne efekty ze strony ukÅ‚adu pokarmowego. Eliminacja produktów zawierajÄ…cych oczyszczonÄ… mÄ…kÄ™ pszennÄ… jest Å›wiadomym wyborem produktów potencjalnie zdrowych, nieprzetworzonych, naturalnych. KtoÅ› powie: „No dobrze, ale przecież wykluczyć z diety produkty glutenowe powinny tylko osoby chore na celiakiÄ™, czy chorobÄ™ trzewnÄ…â€. Odpowiadam, że nie tylko one. Okazuje siÄ™, że nie trzeba być chorym na celiakiÄ™, by cierpieć na przeróżne dolegliwoÅ›ci zwiÄ…zane z obecnoÅ›ciÄ… glutenu, takie jak wzdÄ™cia, zaparcia, zgagi, refleks, osÅ‚abiona odporność, sÅ‚aba przyswajalność skÅ‚adników odżywczych, anemia, a nawet depresja.
KUP TERAZ