Cena: 5.00 zł
Sklep: swietywojciech.pl
Kup teraz Wypieki w tradycji klasztornej. Chleb powszedni i Å›wiÄ…teczne specjaÅ‚y za 5.00 zł w księgarni swietywojciech.pl
Dawniej w każdym klasztorze znajdowała się piekarnia. Zakony były samowystarczalne i wypiekano tam wszystko, co potem spożywano, przede wszystk...
zobacz więcej informacji
Cena: 5.00 zł
Sklep: swietywojciech.pl
Kup teraz Wypieki w tradycji klasztornej. Chleb powszedni i Å›wiÄ…teczne specjaÅ‚y za 5.00 zł w księgarni swietywojciech.pl
Wydawca: Wydawnictwo Świętego Wojciecha
Kategoria: bez kategorii
ISBN: 9788375162363
Waga: 0.3900 kg
Rok wydania: 2010
Dawniej w każdym klasztorze znajdowała się piekarnia. Zakony były samowystarczalne i wypiekano tam wszystko, co potem spożywano, przede wszystkim chleb, ale również placki, ciasteczka oraz słodkie i pikantne przysmaki. Zwłaszcza na duże święta kościelne wypiekano prawdziwe specjały, aby osłodzić sobie nimi życie. Dr Petra Altmann, specjalizująca się w zwyczajach i życiu klasztornym, uchyla przed nami rąbka tajemnicy klasztornej tradycji piekarskiej, wzbogacając ja legendami i historią powstania przysmaków.
W książce podano 85 przepisów na najbardziej ulubione dania i dotąd niepublikowane recepty z piekarni opactwa cysterek Oberschönenfeld, w Gessertshausen w Szwabii. Te słodkie i pikantne przysmaki będące częścią tradycji klasztornej można bez kłopotu przygotować również w domu.
KUP TERAZ