Cena: 58.00 zł
Sklep: profit24.pl
Kup teraz ZarzÄ…dzanie w organizacjach sektora publicznego | ZAKÅADKA GRATIS DO KAÅ»DEGO ZAMÓWIENIA za 58.00 zł w księgarni profit24.pl
Podręcznik przedstawia usystematyzowany wykład z podstaw zarządzania, sprawdzony w toku wieloletnich zajęć dydaktycznych i wzbogacony o oceny...
zobacz więcej informacji
Cena: 58.00 zł
Sklep: profit24.pl
Kup teraz ZarzÄ…dzanie w organizacjach sektora publicznego | ZAKÅADKA GRATIS DO KAÅ»DEGO ZAMÓWIENIA za 58.00 zł w księgarni profit24.pl
Wydawca: DIFIN Spółka Akcyjna
Kategoria: Zarządzanie/Ogólne
ISBN: 9788380855120
Waga: 0.4300 kg
Rok wydania: b/d
Podręcznik przedstawia usystematyzowany wykład z podstaw zarządzania, sprawdzony w toku wieloletnich zajęć dydaktycznych i wzbogacony o oceny wyniesione z praktyki zawodowej i badań empirycznych. Opracowanie jest dostosowane do potrzeb dydaktycznych na studiach realizujących podstawy zarządzania, określa strukturę i treść programu kształcenia na pierwszym roku studiów. Załączone materiały pomocnicze podnoszą walory praktyczne podręcznika dla wykładowców i studentów. Jednocześnie opracowanie to może być użyteczne dla kadry kierowniczej i pracowników zajmujących się analizą i oceną organizacji pracy i projektowaniem usprawnień organizacyjnych, pracą sztabową, kontrolą itp. Walory te w połączeniu ze zwięzłym i przystępnym opisem poszczególnych zagadnień uzasadniają przekonanie, że książka spełnia podstawowe wymagania dobrego podręcznika akademickiego z tego przedmiotu. Spis treści: Wstęp Rozdział 1. OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA SEKTORA PUBLICZNEGO 1.1. Rola, funkcje i struktura sektora publicznego 1.2. Pojęcie, funkcje i organizacja administracji publicznej 1.3. Uwarunkowania działań sektora publicznego 1.3.1. Uwarunkowania organizacyjno-prawne 1.3.2. Uwarunkowania ekonomiczno-społeczne 1.3.3. Uwarunkowania unijne Tematy kontrolne Rozdział 2. PRZEDMIOT NAUKI ZARZĄDZANIA  2.1. Praca sprawna i zorganizowana 2.2. Pojęcie, rodzaje i cechy organizacji 2.3. Wieloaspektowy i interdyscyplinarny charakter organizacji 2.4. Podejście systemowe w analizie organizacji Tematy kontrolne Rozdział 3. PROCES I METODY ZARZĄDZANIA 3.1. Pojęcie i rodzaje zarządzania 3.2. Zasady zarządzania i źródła władzy kierowniczej 3.3. Fazy zarządzania i funkcje kierownicze 3.4. Kompetencje kierownicze 3.5. Ogólny przegląd metod i technik zarządzania 3.6. Style zarządzania 3.7. Zarządzanie projektami i procesami 3.8. Zarządzanie jakością pracy 3.9. Kultura organizacyjna Tematy kontrolne Rozdział 4. PROCES PLANISTYCZNO-DECYZYJNY 4.1. Plan i decyzja jako elementy preparacji działania 4.2. Pojęcie i rodzaje celów działania 4.3. Pojęcie i funkcje planu pracy 4.4. Pojęcie i rodzaje decyzji 4.5. Fazy procesu planistyczno-decyzyjnego 4.6. Uwarunkowania i zasady procesu planistyczno-decyzyjnego Tematy kontrolne Rozdział 5. PROCES I ZASADY ORGANIZOWANIA PRACY 5.1. Proces organizowania pracy 5.2. Podział i specjalizacja pracy 5.3. Budowa struktury organizacyjnej i czynniki strukturotwórcze 5.4. Rodzaje struktur organizacyjnych 5.5. Więzi organizacyjne i koordynacja pracy 5.6. Rola organizacyjna pracownika 5.6.1. Znaczenie stanowiska pracy 5.6.2. Zadania i obowiązki 5.6.3. Odpowiedzialność i uprawnienia 5.7. Prawne instrumenty zarządzania organizacją Tematy kontrolne Rozdział 6. ZARZĄDZANIE ZASOBAMI LUDZKIMI 6.1. Uwagi ogólne 6.2. Funkcje i fazy procesu kadrowego 6.3. Zatrudnianie pracowników 6.4. Dobór i szkolenie pracowników 6.5. Ocena pracowników 6.6. Pojęcie i podstawowe teorie motywacji 6.7. Środki i zasady motywacji 6.8. Socjologiczne aspekty zarządzania personelem Tematy kontrolne Rozdział 7. KONTROLA W ORGANIZACJI 7.1. Uwagi wstępne 7.2. Nadzór jako funkcja zarządzania organizacją 7.3. Kontrola jako funkcja nadzoru w organizacji 7.4. Proces kontroli 7.5. Rodzaje, funkcje i przedmiot kontroli 7.6. Organizacja kontroli 7.6.1. Kontrola wewnętrzna 7.6.2. Kontrola zewnętrzna 7.7. Kryteria kontroli 7.8. Środki i metody kontroli 7.9. Kontroling w zarządzaniu organizacją Tematy kontrolne Rozdział 8. WYBRANE ASPEKTY ZARZĄDZANIA ZASOBAMI PUBLICZNYMI 8.1. Uwagi ogólne 8.2. Niektóre zagrożenia ekonomiczne w sektorze publicznym 8.2.1. Pojęcia podstawowe 8.2.2. Przejawy i skutki zagrożeń 8.2.3. Szara strefa w gospodarce 8.2.4. Przyczyny i źródła zagrożeń 8.3. Rola zarządzania w ograniczaniu zagrożeń ekonomicznych 8.3.1. Uwagi wstępne 8.3.2. Proces przeciwdziałania zagrożeniom ekonomicznym 8.3.3. Mapa zagrożeń ekonomicznych 8.3.4. Rodzaje i przesłanki zmian organizacyjnych 8.3.5. Proces i metody zmian organizacyjnych Tematy kontrolne Rozdział 9. ZARZĄDZANIE WIEDZĄ W ORGANIZACJI 9.1. Wiedza jako zasób organizacji 9.2. Pojęcie i rodzaje wiedzy 9.3. Proces zarządzania wiedzą 9.3.1. Planowanie wiedzy 9.3.2. Źródła wiedzy 9.3.3. Organizacja systemu informacyjnego 9.4. Metody komunikacji w organizacji 9.4.1. Metody indywidualne i zbiorowe 9.4.2. Metody kreatywne 9.4.3. Techniczne środki komunikacji 9.5. Dysfunkcje w zarządzaniu wiedzą w organizacji Tematy kontrolne Rozdział 10. GENEZA I KIERUNKI ROZWOJU NAUKI ZARZĄDZANIA 10.1. Geneza nauki zarządzania 10.2. Kierunek naukowego zarządzania 10.3. Kierunek administracyjny 10.4. Kierunek humanistyczny 10.5. Kierunek ilościowo-systemowy 10.6. Współczesne tendencje w zarządzaniu organizacjami 10.7. Elementy zarządzania globalnego Tematy kontrolne Bibliografia Skorowidz rzeczowy Aneks. Przykładowy program dydaktyczny Schematy organizacyjne Metafory zarządzania
KUP TERAZ