Istota ryżu | - Podsumowanie ofert
Liczba ofert: 7.
Książkę Istota ryżu | można najtaniej kupić w sklepie internetowym nieprzeczytane.pl za jedyne 30.03zł.
Średnia cena książki Istota ryżu | wynosi 32.730000zł.
W serwisie gromadzimy informacje o najniższych cenach książek w polskich księgarniach internetowych.
Liczba ofert: 7.
Książkę Istota ryżu | można najtaniej kupić w sklepie internetowym nieprzeczytane.pl za jedyne 30.03zł.
Średnia cena książki Istota ryżu | wynosi 32.730000zł.
Cena: 30.03 zł
Sklep: nieprzeczytane.pl
Kup teraz Istota ryżu | za 30.03 zł w księgarni nieprzeczytane.pl
Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu lat...
Cena: 30.03 zł
Sklep: nieprzeczytane.pl
Kup teraz Istota ryżu | za 30.03 zł w księgarni nieprzeczytane.pl
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Kategoria: Kuchnia, diety, gotowanie/Potrawy, napoje, żywność
ISBN: 9788301197889
Waga: 0.4000 kg
Rok wydania: b/d
Poznajcie oszaÅ‚amiajÄ…ce bogactwo japoÅ„skiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i caÅ‚a reszta po dziesiÄ™ciu latach zapragnÄ…Å‚ wrócić do Japonii, żeby gÅ‚Ä™biej wniknąć w kulturÄ™ jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkaÅ„ców. W nieco ponad trzy miesiÄ…ce Michael Booth wraz z rodzinÄ… przejeżdża caÅ‚y kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na poÅ‚udniu po Hokkaido na chÅ‚odnej północy – dla wielu JapoÅ„czyków „koniec Å›wiataâ€, za którym znajdujÄ… siÄ™ zamarzniÄ™te morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników sÄ… również Nagoja, Gifu, Nagano i japoÅ„ski region winiarski Yamanashi. Po drodze poznajÄ… nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzÄ… obiad z zawodnikami sumo, poznajÄ… najsÅ‚ynniejsze gwiazdy japoÅ„skiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywajÄ… sekrety stulatków z Okinawy obchodzÄ…cych kolejne trzycyfrowe urodziny i dowiadujÄ… siÄ™, na czym polega istota ryżu. Michael Booth otwiera przed czytelnikami drzwi do niedostÄ™pnego i urzekajÄ…cego Å›wiata maÅ‚o znanych skÅ‚adników i dziwnych technik. Od jadalnego akwarium, jakim jest targ rybny Tsukiji, po zadymione lokale serwujÄ…ce yakitori w tokijskich zauÅ‚kach. W ciÄ…gu dziesiÄ™ciu lat od pierwszego wyjazdu autora do Japonii na kulinarnej scenie tego kraju doszÅ‚o do kilku znaczÄ…cych wydarzeÅ„. W 2007 roku caÅ‚y Å›wiat obiegÅ‚y nagłówki prasowe, kiedy pierwszy przewodnik Michelin po Tokio przyznaÅ‚ japoÅ„skiej stolicy wiÄ™cej cennych gwiazdek niż Paryżowi. Kolejne przewodniki, nie tylko po stolicy, lecz także i innych miastach, umocniÅ‚y status Japonii jako najbardziej rozgwieżdżonego kraju na kulinarnym firmamencie. NastÄ™pnie, w 2013 roku UNESCO przyznaÅ‚a tradycyjnej kuchni japoÅ„skiej washoku status „niematerialnego dziedzictwa kulturowegoâ€. Ta informacja także trafiÅ‚a na czołówki Å›wiatowych gazet i w efekcie jeszcze wiÄ™cej zagranicznych szefów kuchni odwiedziÅ‚o JaponiÄ™ i znalazÅ‚o inspiracje w tamtejszych technikach, skÅ‚adnikach i stylach podawania potraw. To wÅ‚aÅ›nie Japonia jest źródÅ‚em pomysłów na modne restauracje z otwartÄ… na salÄ™ kuchniÄ… oraz ustalonym wielodaniowym menu degustacyjnym, które robiÄ… furorÄ™ w Londynie, Nowym Jorku, Paryżu, Kopenhadze czy innych miastach. To JapoÅ„czycy dużo wczeÅ›niej niż wszyscy inni jedli lokalnie i sezonowo. Ludzie pióra i widelca – blogerzy, media spoÅ‚ecznoÅ›ciowe i tradycyjne media poÅ›wiÄ™cone kulinariom – oszaleli na punkcie ramenu i zaczÄ™li odkrywać inne japoÅ„skie fast foody i skÅ‚adniki. JapoÅ„czycy wreszcie uÅ›wiadomili sobie turystyczny potencjaÅ‚ wizerunkowy wÅ‚asnej kultury jedzenia, w efekcie czego w ostatnich latach nastÄ…piÅ‚ rekordowy wzrost liczby przybyszów z zagranicy. Jedenastego marca 2011 roku na dnie Pacyfiku, niedaleko wybrzeża wschodniej Japonii, doszÅ‚o do trzÄ™sienia ziemi o magnitudzie 9.0, które zniszczyÅ‚o caÅ‚e miasta i pozbawiÅ‚o życia ponad osiemnaÅ›cie tysiÄ™cy osób. ByÅ‚o to najpotężniejsze trzÄ™sienie ziemi, jakie kiedykolwiek nawiedziÅ‚o JaponiÄ™. TrzÄ™sienie ziemi, tsunami i katastrofa jÄ…drowa, do której doszÅ‚o w wyniku dziaÅ‚ania żywioÅ‚u, zniszczyÅ‚y miÄ™dzy innymi region ważny ze wzglÄ™du na wytwarzanie żywnoÅ›ci. Jakie sÄ… dÅ‚ugoterminowe skutki tej katastrofy? Michael Booth obserwuje, jak rolnicy, producenci jedzenia i alkoholu, rybacy wpÅ‚ynÄ™li na odrodzenie siÄ™ tych regionów i tożsamoÅ›ci JapoÅ„czyków. Na podstawie obserwacji poczynionych podczas podróży autor zaczyna rozumieć sens mrówczej, codziennej pracy japoÅ„skich rolników, kucharzy, mistrzów sushi, cukierników i wszystkich tych, którzy z oddaniem przygotowujÄ… posiÅ‚ki dla klientów. Uczy swoich dorastajÄ…cych synów, na czym polega japoÅ„ski etos pracy, daje im praktyczne lekcje zaangażowania, pracowitoÅ›ci, dyscypliny, determinacji; wszystkie te pojÄ™cia sÄ… zwiÄ…zane z kluczowymi japoÅ„skimi zasadami bezinteresownoÅ›ci, spoÅ‚ecznoÅ›ci i doskonalenia rzemiosÅ‚a. Książka jest przeznaczona dla wszystkich, których interesuje kuchnia i kultura Japonii oraz obyczajowość tego kraju.
Cena: 31.38 zł
Sklep: dadada.pl
Kup teraz Istota ryżu. O duszy japoÅ„skiego jedzenia za 31.38 zł w księgarni dadada.pl
Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu lat...
Cena: 31.38 zł
Sklep: dadada.pl
Kup teraz Istota ryżu. O duszy japoÅ„skiego jedzenia za 31.38 zł w księgarni dadada.pl
Wydawca: PWN
Kategoria: Potrawy i napoje
ISBN: 9788301197889
Waga: b/d kg
Rok wydania: b/d
Poznajcie oszaÅ‚amiajÄ…ce bogactwo japoÅ„skiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i caÅ‚a reszta po dziesiÄ™ciu latach zapragnÄ…Å‚ wrócić do Japonii, żeby gÅ‚Ä™biej wniknąć w kulturÄ™ jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkaÅ„ców. W nieco ponad trzy miesiÄ…ce Michael Booth wraz z rodzinÄ… przejeżdża caÅ‚y kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na poÅ‚udniu po Hokkaido na chÅ‚odnej północy – dla wielu JapoÅ„czyków „koniec Å›wiataâ€, za którym znajdujÄ… siÄ™ zamarzniÄ™te morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników sÄ… również Nagoja, Gifu, Nagano i japoÅ„ski region winiarski Yamanashi. Po drodze poznajÄ… nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzÄ… obiad z zawodnikami sumo, poznajÄ… najsÅ‚ynniejsze gwiazdy japoÅ„skiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywajÄ… sekrety stulatków z Okinawy obchodzÄ…cych kolejne trzycyfrowe urodziny i dowiadujÄ… siÄ™, na czym polega istota ryżu. Michael Booth otwiera przed czytelnikami drzwi do niedostÄ™pnego i urzekajÄ…cego Å›wiata maÅ‚o znanych skÅ‚adników i dziwnych technik. Od jadalnego akwarium, jakim jest targ rybny Tsukiji, po zadymione lokale serwujÄ…ce yakitori w tokijskich zauÅ‚kach. W ciÄ…gu dziesiÄ™ciu lat od pierwszego wyjazdu autora do Japonii na kulinarnej scenie tego kraju doszÅ‚o do kilku znaczÄ…cych wydarzeÅ„. W 2007 roku caÅ‚y Å›wiat obiegÅ‚y nagłówki prasowe, kiedy pierwszy przewodnik Michelin po Tokio przyznaÅ‚ japoÅ„skiej stolicy wiÄ™cej cennych gwiazdek niż Paryżowi. Kolejne przewodniki, nie tylko po stolicy, lecz także i innych miastach, umocniÅ‚y status Japonii jako najbardziej rozgwieżdżonego kraju na kulinarnym firmamencie. NastÄ™pnie, w 2013 roku UNESCO przyznaÅ‚a tradycyjnej kuchni japoÅ„skiej washoku status „niematerialnego dziedzictwa kulturowegoâ€. Ta informacja także trafiÅ‚a na czołówki Å›wiatowych gazet i w efekcie jeszcze wiÄ™cej zagranicznych szefów kuchni odwiedziÅ‚o JaponiÄ™ i znalazÅ‚o inspiracje w tamtejszych technikach, skÅ‚adnikach i stylach podawania potraw. To wÅ‚aÅ›nie Japonia jest źródÅ‚em pomysłów na modne restauracje z otwartÄ… na salÄ™ kuchniÄ… oraz ustalonym wielodaniowym menu degustacyjnym, które robiÄ… furorÄ™ w Londynie, Nowym Jorku, Paryżu, Kopenhadze czy innych miastach. To JapoÅ„czycy dużo wczeÅ›niej niż wszyscy inni jedli lokalnie i sezonowo. Ludzie pióra i widelca – blogerzy, media spoÅ‚ecznoÅ›ciowe i tradycyjne media poÅ›wiÄ™cone kulinariom – oszaleli na punkcie ramenu i zaczÄ™li odkrywać inne japoÅ„skie fast foody i skÅ‚adniki. JapoÅ„czycy wreszcie uÅ›wiadomili sobie turystyczny potencjaÅ‚ wizerunkowy wÅ‚asnej kultury jedzenia, w efekcie czego w ostatnich latach nastÄ…piÅ‚ rekordowy wzrost liczby przybyszów z zagranicy. Jedenastego marca 2011 roku na dnie Pacyfiku, niedaleko wybrzeża wschodniej Japonii, doszÅ‚o do trzÄ™sienia ziemi o magnitudzie 9.0, które zniszczyÅ‚o caÅ‚e miasta i pozbawiÅ‚o życia ponad osiemnaÅ›cie tysiÄ™cy osób. ByÅ‚o to najpotężniejsze trzÄ™sienie ziemi, jakie kiedykolwiek nawiedziÅ‚o JaponiÄ™. TrzÄ™sienie ziemi, tsunami i katastrofa jÄ…drowa, do której doszÅ‚o w wyniku dziaÅ‚ania żywioÅ‚u, zniszczyÅ‚y miÄ™dzy innymi region ważny ze wzglÄ™du na wytwarzanie żywnoÅ›ci. Jakie sÄ… dÅ‚ugoterminowe skutki tej katastrofy? Michael Booth obserwuje, jak rolnicy, producenci jedzenia i alkoholu, rybacy wpÅ‚ynÄ™li na odrodzenie siÄ™ tych regionów i tożsamoÅ›ci JapoÅ„czyków. Na podstawie obserwacji poczynionych podczas podróży autor zaczyna rozumieć sens mrówczej, codziennej pracy japoÅ„skich rolników, kucharzy, mistrzów sushi, cukierników i wszystkich tych, którzy z oddaniem przygotowujÄ… posiÅ‚ki dla klientów. Uczy swoich dorastajÄ…cych synów, na czym polega japoÅ„ski etos pracy, daje im praktyczne lekcje zaangażowania, pracowitoÅ›ci, dyscypliny, determinacji; wszystkie te pojÄ™cia sÄ… zwiÄ…zane z kluczowymi japoÅ„skimi zasadami bezinteresownoÅ›ci, spoÅ‚ecznoÅ›ci i doskonalenia rzemiosÅ‚a. Książka jest przeznaczona dla wszystkich, których interesuje kuchnia i kultura Japonii oraz obyczajowość tego kraju.
Cena: 31.50 zł
Sklep: madbooks.pl
Kup teraz Istota ryżu o duszy japoÅ„skiego jedzenia za 31.50 zł w księgarni madbooks.pl
Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesi...
Cena: 31.50 zł
Sklep: madbooks.pl
Kup teraz Istota ryżu o duszy japoÅ„skiego jedzenia za 31.50 zł w księgarni madbooks.pl
Wydawca: brak danych
Kategoria: Poradniki i przewodniki/Książki kucharskie i przepisy
ISBN: 9788301197889
Waga: 0.4000 kg
Rok wydania: 2020
Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, żeby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców.
W nieco ponad trzy miesiÄ…ce Michael Booth wraz z rodzinÄ… przejeżdża caÅ‚y kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na poÅ‚udniu po Hokkaido na chÅ‚odnej północy – dla wielu JapoÅ„czyków „koniec Å›wiataâ€, za którym znajdujÄ… siÄ™ zamarzniÄ™te morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników sÄ… również Nagoja, Gifu, Nagano i japoÅ„ski region winiarski Yamanashi – a każde z tych miejsc prezentuje caÅ‚Ä… gamÄ™ dziwnych i cudownych specjałów. Po drodze poznajÄ… nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzÄ… obiad z zawodnikami sumo, poznajÄ… najsÅ‚ynniejsze gwiazdy japoÅ„skiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywajÄ… sekrety stulatków z Okinawy obchodzÄ…cych kolejne trzycyfrowe urodziny i dowiadujÄ… siÄ™, na czym polega istota ryżu.
Michael Booth otwiera przed czytelnikami drzwi do niedostÄ™pnego i urzekajÄ…cego Å›wiata maÅ‚o znanych skÅ‚adników i dziwnych technik. Od jadalnego akwarium, jakim jest targ rybny Tsukiji, po zadymione lokale serwujÄ…ce yakitori w tokijskich zauÅ‚kach. Od minimalistycznej restauracji kaiseki, w której pomiÄ™dzy daniami trzeba wstrzymać oddech z obawy przed zdmuchniÄ™ciem kwietnej kompozycji, po ascetyczne Å›wiÄ…tynne jedzenie na górze KÅya.
W ciÄ…gu dziesiÄ™ciu lat od pierwszego wyjazdu autora do Japonii na kulinarnej scenie tego kraju doszÅ‚o do kilku znaczÄ…cych wydarzeÅ„. W 2007 roku caÅ‚y Å›wiat obiegÅ‚y nagłówki prasowe, kiedy pierwszy przewodnik Michelin po Tokio przyznaÅ‚ japoÅ„skiej stolicy wiÄ™cej cennych gwiazdek niż Paryżowi. Kolejne przewodniki, nie tylko po stolicy, lecz także i innych miastach, umocniÅ‚y status Japonii jako najbardziej rozgwieżdżonego kraju na kulinarnym firmamencie. NastÄ™pnie, w 2013 roku UNESCO przyznaÅ‚a tradycyjnej kuchni japoÅ„skiej washoku status „niematerialnego dziedzictwa kulturowegoâ€. Ta informacja także trafiÅ‚a na czołówki Å›wiatowych gazet i w efekcie jeszcze wiÄ™cej zagranicznych szefów kuchni odwiedziÅ‚o JaponiÄ™ i znalazÅ‚o inspiracje w tamtejszych technikach, skÅ‚adnikach i stylach podawania potraw.
To właśnie Japonia jest źródłem pomysłów na modne restauracje z otwartą na salę kuchnią oraz ustalonym wielodaniowym menu degustacyjnym, które robią furorę w Londynie, Nowym Jorku, Paryżu, Kopenhadze czy innych miastach. To Japończycy dużo wcześniej niż wszyscy inni jedli lokalnie i sezonowo. Ludzie pióra i widelca – blogerzy, media społecznościowe i tradycyjne media poświęcone kulinariom – oszaleli na punkcie ramenu i zaczęli odkrywać inne japońskie fast foody i składniki. Japończycy wreszcie uświadomili sobie turystyczny potencjał wizerunkowy własnej kultury jedzenia, w efekcie czego w ostatnich latach nastąpił rekordowy wzrost liczby przybyszów z zagranicy. Ten turystyczny boom prawdopodobnie będzie trwał do igrzysk olimpijskich, które odbędą się w Tokio w 2020 roku.
Jedenastego marca 2011 roku na dnie Pacyfiku, niedaleko wybrzeża wschodniej Japonii, doszło do trzęsienia ziemi o magnitudzie 9.0, które zniszczyło całe miasta i pozbawiło życia ponad osiemnaście tysięcy osób. Było to najpotężniejsze trzęsienie ziemi, jakie kiedykolwiek nawiedziło Japonię. Trzęsienie ziemi, tsunami i katastrofa jądrowa, do której doszło w wyniku działania żywiołu, zniszczyły między innymi region ważny ze względu na wytwarzanie żywności. Jakie są długoterminowe skutki tej katastrofy? Michael Booth obserwuje, jak rolnicy, producenci jedzenia i alkoholu, rybacy wpłynęli na odrodzenie się tych regionów i tożsamości Japończyków.
Na podstawie obserwacji poczynionych podczas podróży autor zaczyna rozumieć sens mrówczej, codziennej pracy japońskich rolników, kucharzy, mistrzów sushi, cukierników i wszystkich tych, którzy z oddaniem przygotowują posiłki dla klientów. Uczy swoich dorastających synów, na czym polega japoński etos pracy, daje im praktyczne lekcje zaangażowania, pracowitości, dyscypliny, determinacji; wszystkie te pojęcia są związane z kluczowymi japońskimi zasadami bezinteresowności, społeczności i doskonalenia rzemiosła. W fascynujący sposób opowiada o tym, jak wiele osób poświęciło całe życie na doglądanie i doskonalenie swojego małego poletka w tym kulinarnym krajobrazie.
Książka jest przeznaczona dla wszystkich, których interesuje kuchnia i kultura Japonii oraz obyczajowość tego kraju.
Cena: 32.01 zł
Sklep: profit24.pl
Kup teraz Istota ryżu | ZAKÅADKA GRATIS DO KAÅ»DEGO ZAMÓWIENIA za 32.01 zł w księgarni profit24.pl
Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu lat...
Cena: 32.01 zł
Sklep: profit24.pl
Kup teraz Istota ryżu | ZAKÅADKA GRATIS DO KAÅ»DEGO ZAMÓWIENIA za 32.01 zł w księgarni profit24.pl
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Kategoria: Kucharstwo. Żywność. Gastronomia/Potrawy. Napoje. Żywność
ISBN: 9788301197889
Waga: 0.4000 kg
Rok wydania: b/d
Poznajcie oszaÅ‚amiajÄ…ce bogactwo japoÅ„skiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i caÅ‚a reszta po dziesiÄ™ciu latach zapragnÄ…Å‚ wrócić do Japonii, żeby gÅ‚Ä™biej wniknąć w kulturÄ™ jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkaÅ„ców. W nieco ponad trzy miesiÄ…ce Michael Booth wraz z rodzinÄ… przejeżdża caÅ‚y kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na poÅ‚udniu po Hokkaido na chÅ‚odnej północy – dla wielu JapoÅ„czyków „koniec Å›wiataâ€, za którym znajdujÄ… siÄ™ zamarzniÄ™te morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników sÄ… również Nagoja, Gifu, Nagano i japoÅ„ski region winiarski Yamanashi. Po drodze poznajÄ… nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzÄ… obiad z zawodnikami sumo, poznajÄ… najsÅ‚ynniejsze gwiazdy japoÅ„skiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywajÄ… sekrety stulatków z Okinawy obchodzÄ…cych kolejne trzycyfrowe urodziny i dowiadujÄ… siÄ™, na czym polega istota ryżu. Michael Booth otwiera przed czytelnikami drzwi do niedostÄ™pnego i urzekajÄ…cego Å›wiata maÅ‚o znanych skÅ‚adników i dziwnych technik. Od jadalnego akwarium, jakim jest targ rybny Tsukiji, po zadymione lokale serwujÄ…ce yakitori w tokijskich zauÅ‚kach. W ciÄ…gu dziesiÄ™ciu lat od pierwszego wyjazdu autora do Japonii na kulinarnej scenie tego kraju doszÅ‚o do kilku znaczÄ…cych wydarzeÅ„. W 2007 roku caÅ‚y Å›wiat obiegÅ‚y nagłówki prasowe, kiedy pierwszy przewodnik Michelin po Tokio przyznaÅ‚ japoÅ„skiej stolicy wiÄ™cej cennych gwiazdek niż Paryżowi. Kolejne przewodniki, nie tylko po stolicy, lecz także i innych miastach, umocniÅ‚y status Japonii jako najbardziej rozgwieżdżonego kraju na kulinarnym firmamencie. NastÄ™pnie, w 2013 roku UNESCO przyznaÅ‚a tradycyjnej kuchni japoÅ„skiej washoku status „niematerialnego dziedzictwa kulturowegoâ€. Ta informacja także trafiÅ‚a na czołówki Å›wiatowych gazet i w efekcie jeszcze wiÄ™cej zagranicznych szefów kuchni odwiedziÅ‚o JaponiÄ™ i znalazÅ‚o inspiracje w tamtejszych technikach, skÅ‚adnikach i stylach podawania potraw. To wÅ‚aÅ›nie Japonia jest źródÅ‚em pomysłów na modne restauracje z otwartÄ… na salÄ™ kuchniÄ… oraz ustalonym wielodaniowym menu degustacyjnym, które robiÄ… furorÄ™ w Londynie, Nowym Jorku, Paryżu, Kopenhadze czy innych miastach. To JapoÅ„czycy dużo wczeÅ›niej niż wszyscy inni jedli lokalnie i sezonowo. Ludzie pióra i widelca – blogerzy, media spoÅ‚ecznoÅ›ciowe i tradycyjne media poÅ›wiÄ™cone kulinariom – oszaleli na punkcie ramenu i zaczÄ™li odkrywać inne japoÅ„skie fast foody i skÅ‚adniki. JapoÅ„czycy wreszcie uÅ›wiadomili sobie turystyczny potencjaÅ‚ wizerunkowy wÅ‚asnej kultury jedzenia, w efekcie czego w ostatnich latach nastÄ…piÅ‚ rekordowy wzrost liczby przybyszów z zagranicy. Jedenastego marca 2011 roku na dnie Pacyfiku, niedaleko wybrzeża wschodniej Japonii, doszÅ‚o do trzÄ™sienia ziemi o magnitudzie 9.0, które zniszczyÅ‚o caÅ‚e miasta i pozbawiÅ‚o życia ponad osiemnaÅ›cie tysiÄ™cy osób. ByÅ‚o to najpotężniejsze trzÄ™sienie ziemi, jakie kiedykolwiek nawiedziÅ‚o JaponiÄ™. TrzÄ™sienie ziemi, tsunami i katastrofa jÄ…drowa, do której doszÅ‚o w wyniku dziaÅ‚ania żywioÅ‚u, zniszczyÅ‚y miÄ™dzy innymi region ważny ze wzglÄ™du na wytwarzanie żywnoÅ›ci. Jakie sÄ… dÅ‚ugoterminowe skutki tej katastrofy? Michael Booth obserwuje, jak rolnicy, producenci jedzenia i alkoholu, rybacy wpÅ‚ynÄ™li na odrodzenie siÄ™ tych regionów i tożsamoÅ›ci JapoÅ„czyków. Na podstawie obserwacji poczynionych podczas podróży autor zaczyna rozumieć sens mrówczej, codziennej pracy japoÅ„skich rolników, kucharzy, mistrzów sushi, cukierników i wszystkich tych, którzy z oddaniem przygotowujÄ… posiÅ‚ki dla klientów. Uczy swoich dorastajÄ…cych synów, na czym polega japoÅ„ski etos pracy, daje im praktyczne lekcje zaangażowania, pracowitoÅ›ci, dyscypliny, determinacji; wszystkie te pojÄ™cia sÄ… zwiÄ…zane z kluczowymi japoÅ„skimi zasadami bezinteresownoÅ›ci, spoÅ‚ecznoÅ›ci i doskonalenia rzemiosÅ‚a. Książka jest przeznaczona dla wszystkich, których interesuje kuchnia i kultura Japonii oraz obyczajowość tego kraju.
Cena: 32.35 zł
Sklep: sferaduszy.pl
Kup teraz Istota ryżu. O duszy japoÅ„skiego jedzenia za 32.35 zł w księgarni sferaduszy.pl
Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu lat...
Cena: 32.35 zł
Sklep: sferaduszy.pl
Kup teraz Istota ryżu. O duszy japoÅ„skiego jedzenia za 32.35 zł w księgarni sferaduszy.pl
Wydawca: PWN
Kategoria: Poradniki
ISBN: 9788301197889
Waga: b/d kg
Rok wydania: b/d
Poznajcie oszaÅ‚amiajÄ…ce bogactwo japoÅ„skiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i caÅ‚a reszta po dziesiÄ™ciu latach zapragnÄ…Å‚ wrócić do Japonii, żeby gÅ‚Ä™biej wniknąć w kulturÄ™ jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkaÅ„ców. W nieco ponad trzy miesiÄ…ce Michael Booth wraz z rodzinÄ… przejeżdża caÅ‚y kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na poÅ‚udniu po Hokkaido na chÅ‚odnej północy – dla wielu JapoÅ„czyków „koniec Å›wiataâ€, za którym znajdujÄ… siÄ™ zamarzniÄ™te morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników sÄ… również Nagoja, Gifu, Nagano i japoÅ„ski region winiarski Yamanashi. Po drodze poznajÄ… nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzÄ… obiad z zawodnikami sumo, poznajÄ… najsÅ‚ynniejsze gwiazdy japoÅ„skiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywajÄ… sekrety stulatków z Okinawy obchodzÄ…cych kolejne trzycyfrowe urodziny i dowiadujÄ… siÄ™, na czym polega istota ryżu. Michael Booth otwiera przed czytelnikami drzwi do niedostÄ™pnego i urzekajÄ…cego Å›wiata maÅ‚o znanych skÅ‚adników i dziwnych technik. Od jadalnego akwarium, jakim jest targ rybny Tsukiji, po zadymione lokale serwujÄ…ce yakitori w tokijskich zauÅ‚kach. W ciÄ…gu dziesiÄ™ciu lat od pierwszego wyjazdu autora do Japonii na kulinarnej scenie tego kraju doszÅ‚o do kilku znaczÄ…cych wydarzeÅ„. W 2007 roku caÅ‚y Å›wiat obiegÅ‚y nagłówki prasowe, kiedy pierwszy przewodnik Michelin po Tokio przyznaÅ‚ japoÅ„skiej stolicy wiÄ™cej cennych gwiazdek niż Paryżowi. Kolejne przewodniki, nie tylko po stolicy, lecz także i innych miastach, umocniÅ‚y status Japonii jako najbardziej rozgwieżdżonego kraju na kulinarnym firmamencie. NastÄ™pnie, w 2013 roku UNESCO przyznaÅ‚a tradycyjnej kuchni japoÅ„skiej washoku status „niematerialnego dziedzictwa kulturowegoâ€. Ta informacja także trafiÅ‚a na czołówki Å›wiatowych gazet i w efekcie jeszcze wiÄ™cej zagranicznych szefów kuchni odwiedziÅ‚o JaponiÄ™ i znalazÅ‚o inspiracje w tamtejszych technikach, skÅ‚adnikach i stylach podawania potraw. To wÅ‚aÅ›nie Japonia jest źródÅ‚em pomysłów na modne restauracje z otwartÄ… na salÄ™ kuchniÄ… oraz ustalonym wielodaniowym menu degustacyjnym, które robiÄ… furorÄ™ w Londynie, Nowym Jorku, Paryżu, Kopenhadze czy innych miastach. To JapoÅ„czycy dużo wczeÅ›niej niż wszyscy inni jedli lokalnie i sezonowo. Ludzie pióra i widelca – blogerzy, media spoÅ‚ecznoÅ›ciowe i tradycyjne media poÅ›wiÄ™cone kulinariom – oszaleli na punkcie ramenu i zaczÄ™li odkrywać inne japoÅ„skie fast foody i skÅ‚adniki. JapoÅ„czycy wreszcie uÅ›wiadomili sobie turystyczny potencjaÅ‚ wizerunkowy wÅ‚asnej kultury jedzenia, w efekcie czego w ostatnich latach nastÄ…piÅ‚ rekordowy wzrost liczby przybyszów z zagranicy. Jedenastego marca 2011 roku na dnie Pacyfiku, niedaleko wybrzeża wschodniej Japonii, doszÅ‚o do trzÄ™sienia ziemi o magnitudzie 9.0, które zniszczyÅ‚o caÅ‚e miasta i pozbawiÅ‚o życia ponad osiemnaÅ›cie tysiÄ™cy osób. ByÅ‚o to najpotężniejsze trzÄ™sienie ziemi, jakie kiedykolwiek nawiedziÅ‚o JaponiÄ™. TrzÄ™sienie ziemi, tsunami i katastrofa jÄ…drowa, do której doszÅ‚o w wyniku dziaÅ‚ania żywioÅ‚u, zniszczyÅ‚y miÄ™dzy innymi region ważny ze wzglÄ™du na wytwarzanie żywnoÅ›ci. Jakie sÄ… dÅ‚ugoterminowe skutki tej katastrofy? Michael Booth obserwuje, jak rolnicy, producenci jedzenia i alkoholu, rybacy wpÅ‚ynÄ™li na odrodzenie siÄ™ tych regionów i tożsamoÅ›ci JapoÅ„czyków. Na podstawie obserwacji poczynionych podczas podróży autor zaczyna rozumieć sens mrówczej, codziennej pracy japoÅ„skich rolników, kucharzy, mistrzów sushi, cukierników i wszystkich tych, którzy z oddaniem przygotowujÄ… posiÅ‚ki dla klientów. Uczy swoich dorastajÄ…cych synów, na czym polega japoÅ„ski etos pracy, daje im praktyczne lekcje zaangażowania, pracowitoÅ›ci, dyscypliny, determinacji; wszystkie te pojÄ™cia sÄ… zwiÄ…zane z kluczowymi japoÅ„skimi zasadami bezinteresownoÅ›ci, spoÅ‚ecznoÅ›ci i doskonalenia rzemiosÅ‚a. Książka jest przeznaczona dla wszystkich, których interesuje kuchnia i kultura Japonii oraz obyczajowość tego kraju.
Cena: 33.89 zł
Sklep: gandalf.com.pl
Kup teraz Istota ryżu Michael Booth ! za 33.89 zł w księgarni gandalf.com.pl
- najszybsza wysyłka! - najszybsza wysyłka!
Cena: 33.89 zł
Sklep: gandalf.com.pl
Kup teraz Istota ryżu Michael Booth ! za 33.89 zł w księgarni gandalf.com.pl
Wydawca: PWN
Kategoria: Książki, literatura faktu i reportaż
ISBN: 9788301197889
Waga: b/d kg
Rok wydania: b/d
- najszybsza wysyłka!
Cena: 37.95 zł
Sklep: mestro.pl
Kup teraz Istota ryżu za 37.95 zł w księgarni mestro.pl
Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu lat...
Cena: 37.95 zł
Sklep: mestro.pl
Kup teraz Istota ryżu za 37.95 zł w księgarni mestro.pl
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Kategoria: Kuchnia, diety, gotowanie/Potrawy, napoje, żywność
ISBN: 9788301197889
Waga: 0.4000 kg
Rok wydania: b/d
Poznajcie oszaÅ‚amiajÄ…ce bogactwo japoÅ„skiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i caÅ‚a reszta po dziesiÄ™ciu latach zapragnÄ…Å‚ wrócić do Japonii, żeby gÅ‚Ä™biej wniknąć w kulturÄ™ jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkaÅ„ców. W nieco ponad trzy miesiÄ…ce Michael Booth wraz z rodzinÄ… przejeżdża caÅ‚y kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na poÅ‚udniu po Hokkaido na chÅ‚odnej północy – dla wielu JapoÅ„czyków „koniec Å›wiataâ€, za którym znajdujÄ… siÄ™ zamarzniÄ™te morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników sÄ… również Nagoja, Gifu, Nagano i japoÅ„ski region winiarski Yamanashi. Po drodze poznajÄ… nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzÄ… obiad z zawodnikami sumo, poznajÄ… najsÅ‚ynniejsze gwiazdy japoÅ„skiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywajÄ… sekrety stulatków z Okinawy obchodzÄ…cych kolejne trzycyfrowe urodziny i dowiadujÄ… siÄ™, na czym polega istota ryżu. Michael Booth otwiera przed czytelnikami drzwi do niedostÄ™pnego i urzekajÄ…cego Å›wiata maÅ‚o znanych skÅ‚adników i dziwnych technik. Od jadalnego akwarium, jakim jest targ rybny Tsukiji, po zadymione lokale serwujÄ…ce yakitori w tokijskich zauÅ‚kach. W ciÄ…gu dziesiÄ™ciu lat od pierwszego wyjazdu autora do Japonii na kulinarnej scenie tego kraju doszÅ‚o do kilku znaczÄ…cych wydarzeÅ„. W 2007 roku caÅ‚y Å›wiat obiegÅ‚y nagłówki prasowe, kiedy pierwszy przewodnik Michelin po Tokio przyznaÅ‚ japoÅ„skiej stolicy wiÄ™cej cennych gwiazdek niż Paryżowi. Kolejne przewodniki, nie tylko po stolicy, lecz także i innych miastach, umocniÅ‚y status Japonii jako najbardziej rozgwieżdżonego kraju na kulinarnym firmamencie. NastÄ™pnie, w 2013 roku UNESCO przyznaÅ‚a tradycyjnej kuchni japoÅ„skiej washoku status „niematerialnego dziedzictwa kulturowegoâ€. Ta informacja także trafiÅ‚a na czołówki Å›wiatowych gazet i w efekcie jeszcze wiÄ™cej zagranicznych szefów kuchni odwiedziÅ‚o JaponiÄ™ i znalazÅ‚o inspiracje w tamtejszych technikach, skÅ‚adnikach i stylach podawania potraw. To wÅ‚aÅ›nie Japonia jest źródÅ‚em pomysłów na modne restauracje z otwartÄ… na salÄ™ kuchniÄ… oraz ustalonym wielodaniowym menu degustacyjnym, które robiÄ… furorÄ™ w Londynie, Nowym Jorku, Paryżu, Kopenhadze czy innych miastach. To JapoÅ„czycy dużo wczeÅ›niej niż wszyscy inni jedli lokalnie i sezonowo. Ludzie pióra i widelca – blogerzy, media spoÅ‚ecznoÅ›ciowe i tradycyjne media poÅ›wiÄ™cone kulinariom – oszaleli na punkcie ramenu i zaczÄ™li odkrywać inne japoÅ„skie fast foody i skÅ‚adniki. JapoÅ„czycy wreszcie uÅ›wiadomili sobie turystyczny potencjaÅ‚ wizerunkowy wÅ‚asnej kultury jedzenia, w efekcie czego w ostatnich latach nastÄ…piÅ‚ rekordowy wzrost liczby przybyszów z zagranicy. Jedenastego marca 2011 roku na dnie Pacyfiku, niedaleko wybrzeża wschodniej Japonii, doszÅ‚o do trzÄ™sienia ziemi o magnitudzie 9.0, które zniszczyÅ‚o caÅ‚e miasta i pozbawiÅ‚o życia ponad osiemnaÅ›cie tysiÄ™cy osób. ByÅ‚o to najpotężniejsze trzÄ™sienie ziemi, jakie kiedykolwiek nawiedziÅ‚o JaponiÄ™. TrzÄ™sienie ziemi, tsunami i katastrofa jÄ…drowa, do której doszÅ‚o w wyniku dziaÅ‚ania żywioÅ‚u, zniszczyÅ‚y miÄ™dzy innymi region ważny ze wzglÄ™du na wytwarzanie żywnoÅ›ci. Jakie sÄ… dÅ‚ugoterminowe skutki tej katastrofy? Michael Booth obserwuje, jak rolnicy, producenci jedzenia i alkoholu, rybacy wpÅ‚ynÄ™li na odrodzenie siÄ™ tych regionów i tożsamoÅ›ci JapoÅ„czyków. Na podstawie obserwacji poczynionych podczas podróży autor zaczyna rozumieć sens mrówczej, codziennej pracy japoÅ„skich rolników, kucharzy, mistrzów sushi, cukierników i wszystkich tych, którzy z oddaniem przygotowujÄ… posiÅ‚ki dla klientów. Uczy swoich dorastajÄ…cych synów, na czym polega japoÅ„ski etos pracy, daje im praktyczne lekcje zaangażowania, pracowitoÅ›ci, dyscypliny, determinacji; wszystkie te pojÄ™cia sÄ… zwiÄ…zane z kluczowymi japoÅ„skimi zasadami bezinteresownoÅ›ci, spoÅ‚ecznoÅ›ci i doskonalenia rzemiosÅ‚a. Książka jest przeznaczona dla wszystkich, których interesuje kuchnia i kultura Japonii oraz obyczajowość tego kraju.