Cena: 83.98 zł
Sklep: madbooks.pl
Kup teraz Szkodliwe substancje w żywnoÅ›ci. Pochodzenie, dziaÅ‚anie, zagrożenia zdrowotne za 83.98 zł w księgarni madbooks.pl
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w ok...
zobacz więcej informacji
Cena: 83.98 zł
Sklep: madbooks.pl
Kup teraz Szkodliwe substancje w żywnoÅ›ci. Pochodzenie, dziaÅ‚anie, zagrożenia zdrowotne za 83.98 zł w księgarni madbooks.pl
Wydawca: brak danych
Kategoria: Książki naukowe i popularnonaukowe
ISBN: 9788301212995
Waga: 0.5300 kg
Rok wydania: 2020
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka.
Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się.
W pracy nad książką uczestniczyło wielu autorów o uznanym autorytecie naukowym z kilku polskich ośrodków. Wskutek ich dobrej współpracy z redaktorami udało się przygotować manuskrypt stosunkowo jednolity stylistycznie i wyrównany pod względem poziomu naukowego i szczegółowości opisu. Nieliczne odstępstwa od zasad sformułowanych przez redaktorów naukowych wynikają m. in. z różnorodności podjętej tematyki, a także różnego podejścia autorów rozdziałów co do potrzeby uszczegółowienia treści.
Książka jest przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania.
Z recenzji:
„Autorzy zamieÅ›cili oraz przedyskutowali dogÅ‚Ä™bnie wiele wartoÅ›ciowych i żywotnych zagadnieÅ„ zaczerpniÄ™tych zarówno z literatury specjalistycznej jak i bÄ™dÄ…cych efektem ich wÅ‚asnych przemyÅ›leÅ„, a także bogatego doÅ›wiadczenia naukowo-badawczego. Poprawnie przetworzone owe informacje przyczyniÅ‚y siÄ™ do uzyskania przejrzystej i logicznej formy opisu zaprezentowanych w tekÅ›cie zależnoÅ›ci, opatrzonych czÄ™sto trafnym komentarzem.â€
Prof. dr hab. Piotr Szefer
KUP TERAZ