Cena: 44.25 zł
Sklep: madbooks.pl
Kup teraz Kuchnia sÅ‚owian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków wyd. 2018 za 44.25 zł w księgarni madbooks.pl
Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj p...
zobacz więcej informacji
Cena: 44.25 zł
Sklep: madbooks.pl
Kup teraz Kuchnia sÅ‚owian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków wyd. 2018 za 44.25 zł w księgarni madbooks.pl
Wydawca: brak danych
Kategoria: Książki naukowe i popularnonaukowe/Kulturoznawstwo
ISBN: 9788310134073
Waga: 1.0000 kg
Rok wydania: 2018
Rozsmakuj siÄ™ w historii dawnych SÅ‚owian!
Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone!
Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast.
Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.
Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littérature Gastronomique – przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.
Ciekawość nie zawsze prowadzi do piekła. Czasem udaje się go uniknąć i zdobyć porcję interesującej wiedzy. Tak było i tym razem. Im bardziej zagłębiałem się w tę księgę, z tym większym zainteresowaniem ją czytałem. Zyskałem też wiele, gotując według podanych w niej przepisów. Ale na ten temat mogą się wypowiadać przede wszystkim moi liczni goście…
Piotr Adamczewski, krytyk kulinarny „Politykiâ€
Lisów poznałam od kuchni i wiem, że stanowią połączenie idealne – gotują równie znakomicie, jak opowiadają! To dwoje pasjonatów z ogromną wiedzą archeologiczną i zdobytym przy ogniu doświadczeniem.
Na tę książkę czekałam niecierpliwie, z głodem, i się nie zawiodłam. Oto dostajemy przyprawioną przepisami pyszną opowieść o tym, skąd nasz ród, a w miarę czytania apetyt rośnie! Dzisiaj, gdy zdrowa i nieprzetworzona żywność wróciła na salony, nadszedł czas na Kuchnię Słowian. Po lekturze pójdziemy na łąkę jak do spiżarni!
Elżbieta Cherezińska, autorka powieści historycznych
Hanna Lis – z zawodu bibliotekarz, z zamiÅ‚owania popularyzatorka wiedzy archeologicznej i najstarszych tradycji kulinarnych SÅ‚owian. Specjalizuje siÄ™ w odtwarzaniu receptur potraw oraz rekonstrukcji wczesnoÅ›redniowiecznych technik kulinarnych. Od dziesiÄ™ciu lat stale współpracuje z Muzeum NadwiÅ›laÅ„skim w Kazimierzu Dolnym przy realizacji programu archeologii doÅ›wiadczalnej „Pożywienie SÅ‚owianâ€. Wyniki swoich badaÅ„ opublikowaÅ‚a w książkach: „Archeologia doÅ›wiadczalna w Muzeum NadwiÅ›laÅ„skim†i „Archeologia doÅ›wiadczalna w Grodzisku Å»mijowiskaâ€. Współautorka wydanej w roku 2009 pionierskiej na polskim rynku książki „Kuchnia SÅ‚owian. O żywnoÅ›ci, potrawach i nie tylko…â€.
PaweÅ‚ Lis – archeolog, wykÅ‚adowca w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, od 2009 roku kierownik Grodziska Å»mijowiska, oddziaÅ‚u Muzeum NadwiÅ›laÅ„skiego w Kazimierzu Dolnym. PomysÅ‚odawca i twórca funkcjonujÄ…cego tam oÅ›rodka archeologii doÅ›wiadczalnej, gdzie realizowane sÄ… programy poÅ›wiÄ™cone wczesnoÅ›redniowiecznej ceramice naczyniowej, pożywieniu SÅ‚owian, metalurgii i o obróbce żelaza, dziegciarstwu oraz budownictwu obronnemu. Autor ponad 50 publikacji z dziedziny archeologii, współautor książki „Kuchnia SÅ‚owian. O żywnoÅ›ci, potrawach i nie tylko…†oraz redaktor wydaÅ„ zbiorowych „Archeologia doÅ›wiadczalna w Muzeum NadwiÅ›laÅ„skim†i „Archeologia doÅ›wiadczalna w Grodzisku Å»mijowiskaâ€.
KUP TERAZ