Cena: 39.90 zł
Sklep: virtualo.pl
Kup teraz Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej za 39.90 zł w księgarni virtualo.pl
Wyjątkowa, osobista opowieść o jedzeniu i o dwudziestowiecznym ZSRR W porywających wspomnieniach Anya von Bremzen odtwarza siedem deka...
zobacz więcej informacji
Cena: 39.90 zł
Sklep: virtualo.pl
Kup teraz Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej za 39.90 zł w księgarni virtualo.pl
Wydawca: brak danych
Kategoria: E-booki/E-historia i literatura faktu
ISBN: 9788323370727
Waga: b/d kg
Rok wydania: 2020
Wyjątkowa, osobista opowieść o jedzeniu i o dwudziestowiecznym ZSRR
W porywających wspomnieniach Anya von Bremzen odtwarza siedem dekad sowieckiego życia przez pryzmat gotowania i jedzenia, rekonstruuje też wzruszającą historię rodzinną, obejmującą trzy pokolenia. Osobista narracja jest osadzona w rzeczywistości historycznej - ukazuje krwawe rekwizycje zboża za Lenina, maniery Stalina przy stole, debaty kuchenne Chruszczowa, katastrofalną w skutkach politykę antyalkoholową Gorbaczowa, wreszcie upadek ZSRR. Wszystko to spaja w jedną całość ironiczny humor autorki, jej żarliwa nostalgia i przenikliwe spostrzeżenia. Sowiecka sztuka kulinarna poruszy zarówno waszą duszę, jak i zmysły.
Anya von Bremzen, wychowana w moskiewskim mieszkaniu komunalnym z jedną kuchnią przypadającą na 18 rodzin, jako dziecko śpiewała ody do Lenina i pragnęła posmakować mitycznego zachodu. W 1974 roku, w wieku 10 lat, razem z matką uciekły do USA, bez zimowych palt i bez prawa powrotu.
Od wątroby miętusa, przez kulebiaki po sosiki. Kuchnia dla rosyjskich pisarzy była tym, czym dla Anglików arystokracja, a dla Niemców wojna. Nie bez powodu Czechow, Tołstoj czy Puszkin poświęcili wiele stronic swoich dzieł na opisy doznań kulinarnych.
„Niebywale rozrywkowa uczta duchowaâ€.
„Independentâ€
„PrzeÅ›miewcze, skÅ‚aniajÄ…ce do refleksji, Å‚amiÄ…ce schematy gatunkoweâ€.
„Wall Street Journalâ€
„WzruszajÄ…ce i peÅ‚ne czarnego humoruâ€.
„Sunday Timesâ€
Niczym nÄ™dzna sierota, krążyÅ‚am wiÄ™c po mieszkaniu, powtarzajÄ…c sobie sarkastyczne sowieckie kawaÅ‚y o deficycie. „Pokroicie mi sto gramów kieÅ‚basy?†– pyta klient w sklepie. „PrzynieÅ›cie, to pokroimy†– odpowiada ekspedientka. Albo: „Dlaczego emigrujesz?â€. „Bo mam powyżej uszu tego czczenia – odpowiada Å»yd. – Kupisz papier toaletowy – trzeba uczcić tÄ™ okazjÄ™. Kupisz kieÅ‚basÄ™ – znowu trzeba to uczcić†(fragment książki).
Postanowiłyśmy rekonstruować każdą dekadę sowieckiej historii przez pryzmat jedzenia – poczynając od słowa wstępnego, czyli lat 1910-1919, aż do posłowia, do czasów dzisiejszych. Razem wyruszyłyśmy w roczną wędrówkę, niepodobną do żadnej innej, przejadając i przegotowując kolejne dekady sowieckiego życia w maminej kuchni i jadalni jako kapsule czasu i inkubatorze wspomnień. Wspomnień o wojennych kartkach na żywność i o groteskowych wspólnych kuchniach w mieszkaniach komunalnych. (fragment książki)
KUP TERAZ