Cena: 11.90 zł
Sklep: onepress.pl
Kup teraz Kulisy Kulinarnej Akademii za 11.90 zł w księgarni onepress.pl
Polak w kulinarnej stolicy świata 18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska...
zobacz więcej informacji
Cena: 11.90 zł
Sklep: onepress.pl
Kup teraz Kulisy Kulinarnej Akademii za 11.90 zł w księgarni onepress.pl
Wydawca: onepress
Kategoria: Ksiazki/Editio/Editio
ISBN: 9788324637942
Waga: b/d kg
Rok wydania: b/d
Polak w kulinarnej stolicy Å›wiata 18 grudnia 2009 roku nadano ostatniÄ… audycjÄ™ w jÄ™zyku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja zostaÅ‚a zlikwidowana, co przypieczÄ™towaÅ‚o koniec osiemdziesiÄ™cioletniej obecnoÅ›ci jÄ™zyka polskiego na tej antenie. Marek BrzeziÅ„ski poÅ›wiÄ™ciÅ‚ tej redakcji dwadzieÅ›cia jeden lat życia. DzieÅ„ wczeÅ›niej wygÅ‚osiÅ‚ ostatni wykÅ‚ad dla studentów Uniwersytetu Schillera w Paryżu, gdzie peÅ‚niÅ‚ funkcjÄ™ profesora… od dwudziestu jeden lat. DzieÅ„ po dniu skoÅ„czyÅ‚y siÄ™ sprawy, które przez dwie dekady stanowiÅ‚y gÅ‚ówny nurt życia zawodowego Marka BrzeziÅ„skiego nad SekwanÄ…. ZamknÄ…Å‚ za sobÄ… drzwi uczelni i przekroczyÅ‚ próg akademii… Le Cordon Bleu to jedna z najważniejszych Å›wiatowych Å›wiÄ…tyÅ„ gotowania - zaÅ‚ożona w 1895 roku, obecna w piÄ™tnastu krajach Å›wiata, ksztaÅ‚cÄ…ca 18 tysiÄ™cy studentów rocznie. Dla Marka BrzeziÅ„skiego staÅ‚a siÄ™ szkoÅ‚Ä… francuskiego życia kulinarnego oraz inspiracjÄ… do podróży przez smaki i smaczki Francji. DziÅ› autor dzieli siÄ™ z Czytelnikami opisem swej paryskiej przygody, zapraszajÄ…c do wspólnego zwiedzania stolicy Francji widzianej z perspektywy ucznia najsÅ‚awniejszej szkoÅ‚y kulinarnej. (…)To, co mnie tam spotkaÅ‚o, przerosÅ‚o moje wyobrażenia. Kulinarna Å›wiÄ…tynia - a w jej wnÄ™trzu reżim jak w oddziale puÅ‚ku specjalnego piechoty morskiej. Åšwiat, z którego istnienia trudno byÅ‚o sobie zdać sprawÄ™ - Å›wiat musztry i rozkoszy podniebienia. OdkrywaÅ‚em to z oczyma otwartymi ze zdumienia. Po ponad póÅ‚ wieku obcowania ze sobÄ… odkrywaÅ‚em też siebie. To chyba byÅ‚o w tej caÅ‚ej przygodzie najbardziej zaskakujÄ…ce.(…) Hej! Noże w dÅ‚oÅ„! Marek BrzeziÅ„ski - z wyksztaÅ‚cenia anglista i psycholog (Uniwersytet Åódzki), doktor nauk humanistycznych (Uniwersytet GdaÅ„ski) oraz… absolwent Akademii Kulinarnej Le Cordon Bleu. Przez dwadzieÅ›cia jeden lat wykÅ‚adaÅ‚ psychologiÄ™ i antropologiÄ™ kultury na Uniwersytecie Schillera w Paryżu, bÄ™dÄ…c równoczeÅ›nie pracownikiem Radia France Internationale. Autor książki o Nicolasie Sarkozym, Polityk i gwiazda mediów. Dziennikarz, pisarz, korespondent Polskiego Radia we Francji. Mąż i ojciec czworga dzieci, pasjonat narciarstwa i rodzinnej Åodzi, którÄ… uważa za najpiÄ™kniejsze miasto na Å›wiecie. O Francji i jej smakach opowiadaÅ‚ w radiowej Trójce w audycji Kulisy Kulinarnej Akademii. Paryż poznajÄ… z nim także czytelnicy tygodnika "Angora", który publikuje jego kulinarno-kulturalne reportaże ze Å›wiatowej stolicy smaku. Patroni medialni:
KUP TERAZ