Cena: 33.22 zł
Sklep: publicat.pl
Kup teraz Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roÅ›linnie, less waste za 33.22 zł w księgarni publicat.pl
Książka dla każdego, kto chce być bardziej eko w kuchni i gotować w sposób przyjazny dla planety, ale nie wie, jak się za to zabrać. Ponad 80 ...
zobacz więcej informacji
Cena: 33.22 zł
Sklep: publicat.pl
Kup teraz Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roÅ›linnie, less waste za 33.22 zł w księgarni publicat.pl
Wydawca: Publicat
Kategoria: Książki Kucharskie / Książki kulinarne (inne)
ISBN: 9788327125958
Waga: b/d kg
Rok wydania: b/d
Książka dla każdego, kto chce być bardziej eko w kuchni i gotować w sposób przyjazny dla planety, ale nie wie, jak siÄ™ za to zabrać. Ponad 80 pysznych przepisów bazujÄ…cych na sezonowych warzywach i owocach zachÄ™ci do odkrywania prostej kuchni wegaÅ„skiej. Dodatkowe porady z obszaru „less waste†pozwolÄ… na wprowadzenie mniejszych i wiÄ™kszych zmian na co dzieÅ„. PasjÄ™ do gotowania odkryÅ‚am w sobie, kiedy przeszÅ‚am na dietÄ™ roÅ›linnÄ…. Warzywa i owoce okazaÅ‚y siÄ™ wdziÄ™cznym obiektem kulinarnych eksperymentów. PrzekonaÅ‚am siÄ™, że aby w peÅ‚ni cieszyć siÄ™ ich smakiem, trzeba jeść je wtedy, kiedy jest na nie sezon. Åšwiadomość tego, że nie powinno siÄ™ marnować różnych dóbr, nie tylko żywnoÅ›ci, towarzyszy mi od dziecka, choć gdy byÅ‚am dziewczynkÄ…, nie wiedziaÅ‚am, że okreÅ›la siÄ™ to terminem less waste. Ja sama rozsÄ…dnego gospodarowania produktami nauczyÅ‚am siÄ™ od moich dziadków, którzy każdego dnia pokazywali mi, jak bez szczególnego wysiÅ‚ku wyrzucać mniej. OdkÄ…d sama prowadzÄ™ dom, robiÄ™ zakupy Å›wiadomie – kupujÄ™ wyÅ‚Ä…cznie jedzenie dobrej jakoÅ›ci i wykorzystujÄ™ je do ostatniego okruszka. SzanujÄ™ pracÄ™ ludzi, którzy produkujÄ… żywność. PrzejmujÄ™ siÄ™ stanem naszej planety i staram siÄ™ jak najmniej jÄ… zaÅ›miecać. PamiÄ™taj, że każdy krok ku bardziej Å›wiadomemu życiu ma ogromne znaczenie! Daria Rogowska – autorka bloga ekocentryczka.pl „Ta książka jest wyznaniem miÅ‚oÅ›ci do natury. Szczerym, inspirujÄ…cym i smacznym. Ekocentryczka wyÅ›mienicie oswaja kuchniÄ™ roÅ›linnÄ…, miesza w garnkach w rytmie pór roku i tworzy plejadÄ™ warzywnych czy strÄ…czkowych gwiazd. Kiszony szpinak i ciasto pietruszkowe z kremem orzechowym już wspięły siÄ™ na szczyt listy hitów w mojej kuchni. Takich wybornych zaskoczeÅ„ Daria oferuje w swoich przepisach znacznie wiÄ™cej. Mistrzowsko rozbudza jedzeniowÄ… wyobraźniÄ™, troszczy siÄ™ o wszystkie skÅ‚adniki i sprawia, że stół nabiera koloru. Zdecydowanie warto siÄ™gnąć po ten zbiór nieoczywistych poÅ‚Ä…czeÅ„ i dać siÄ™ im smakowo uwieśćâ€. (Sylwia Majcher – dziennikarka i autorka książek o zero waste) „Pandemia sprawiÅ‚a, że na nowo zaczęłam czerpać przyjemność z gotowania. PrzewertowaÅ‚am już chyba wszystkie książki kucharskie, dlatego z wielkÄ… radoÅ›ciÄ… witam nowÄ…, zwÅ‚aszcza że kÅ‚adzie ona nacisk na sezonowość i less waste. I to w wydaniu roÅ›linnym! Mam nadziejÄ™, że dziÄ™ki wielu ciekawym propozycjom Darii kuchnia roÅ›linna bÄ™dzie u nas goÅ›ciÅ‚a coraz częściej. Nie mogÄ™ siÄ™ doczekać, aż przetestujÄ™ wszystkie przepisy. Good job, Daria!â€. (Areta Szpura – autorka, aktywistka, konsultantka ds. zrównoważonego rozwoju) „Jedzenie ma znaczenie! Dla naszego zdrowia i dla planety. Ta książka jest tego dobitnym przykÅ‚adem. Znajdziesz w niej praktyczne porady i przepisy, które mogÄ… pomóc Ci rozpocząć przygodÄ™ z kuchniÄ… roÅ›linnÄ…â€. (Grzegorz Åapanowski – zaÅ‚ożyciel Fundacji SzkoÅ‚a na Widelcu)
KUP TERAZ