Cena: 21.78 zł
Sklep: sferaduszy.pl
Kup teraz Dieta wedÅ‚ug PiÄ™ciu Przemian za 21.78 zł w księgarni sferaduszy.pl
Dieta według Pięciu Przemian - Katarzyna Maria Puchacz Pięć Przemian to coś więcej niż dieta. Autorka książki „Dieta według Pięciu Przemi...
zobacz więcej informacji
Cena: 21.78 zł
Sklep: sferaduszy.pl
Kup teraz Dieta wedÅ‚ug PiÄ™ciu Przemian za 21.78 zł w księgarni sferaduszy.pl
Wydawca: Vital
Kategoria: Diety i odżywianie
ISBN: 9788364278785
Waga: b/d kg
Rok wydania: b/d
Dieta według Pięciu Przemian - Katarzyna Maria Puchacz Pięć Przemian to coś więcej niż dieta. Autorka książki „Dieta według Pięciu Przemian†proponuje nowy sposób odżywiania, który zadba o Twoje zdrowie, a równocześnie umożliwi delektowanie się smakiem przygotowanych posiłków. Zyskasz świadomość, że odżywiasz i regenerujesz organizm, będziesz wypoczęty i pełen energii. Potrawy, które leczą i odżywiają Podawane przepisy są opracowane według zasad dietetyki energetycznej Pięciu Przemian medycyny chińskiej, książka jest poświęcona roślinom i ich właściwościom a nie dietetyce. Dzięki niej poznasz: zasady gotowania według Pięciu Przemian, właściwości lecznicze popularnych produktów, proste przepisy na smaczne i zdrowe sałatki, zupy, dania główne oraz desery, dziko rosnące rośliny i ich wykorzystanie w kuchni, tabele, które odzwierciedlają energetyczną wartość posiłków, metody odbudowy równowagi między sobą a otoczeniem, sposoby na eliminowanie takich chorób jak nadciśnienie,cukrzyca, wrzody żołądka i inne. Fragment książki – Warzywa liściaste Warzywa liściowe tworzą liczną grupę roślin, w skład której wchodzą tak znane i lubiane „listki†jak sałata, rzeżucha, szczypiorek, koperek, szczaw, szpinak, natka pietruszki, cykoria i mniej znane, a warte upowszechnienia jak boćwina czy trętwian. Wspólną cechą tych roślin są oczywiście jadalne liście zawierające znaczne ilości chlorofilu, a tym samym magnezu. Najlepiej rośliny te zjadać na surowo z rozmaitymi dodatkami lub – zwłaszcza natki – dodawać do rozmaitych dań, by wzbogacić ich wartość witaminową i mineralną. Rośliny zawierające kwas szczawiowy należy zjadać po obróbce cieplnej, gdyż wtedy kwas ten się rozkłada. Dlatego szpinak i szczaw należy zjadać na ciepło, a nie w formie surowej, inaczej będzie tworzył nam się szczawian wapnia osadzający się w nerkach. Najbardziej znanym warzywem liściastym są niewątpliwie rozmaite odmiany sałat: głowiasta o delikatnych liściach, głowiasta krucha o liściach jędrnych i chrupkich, liściasta nie tworząca główek tylko rozety liściowe, często o ozdobnie powycinanych liściach, które można stopniowo obrywać. Mamy także oprócz sałat zielonych odmiany barwne o liściach zabarwionych purpurowo zawierających antocyjany i pięknie prezentujących się na zagonach. Zresztą w ogóle roślina ta może stanowić ozdobę warzywnika lub dla tych, którzy lubią oryginalne połączenia – może stanowić tło i podnosić urodę kwiatów pięknie prezentujących się na delikatnym, zielonym tle. Zacznę jednak rośliny liściaste omawiać w kolejności alfabetycznej i dlatego na pierwszym miejscu znajdzie się boćwina.
KUP TERAZ