Cena: 33.93 zł
Sklep: lideria.pl
Kup teraz Atlas kanapek Å›wiata za 33.93 zł w księgarni lideria.pl
„Trudno sobie wyobrazić świat pozbawiony kanapek. Gdyby ich nie było, na pewno byśmy je wymyślili. Kanapki towarzyszą ludziom od zarania dzie...
zobacz więcej informacji
Cena: 33.93 zł
Sklep: lideria.pl
Kup teraz Atlas kanapek Å›wiata za 33.93 zł w księgarni lideria.pl
Wydawca: G+J RBA
Kategoria: Książki / Kulinaria
ISBN: 9788375960891
Waga: b/d kg
Rok wydania: b/d
„Trudno sobie wyobrazić Å›wiat pozbawiony kanapek. Gdyby ich nie byÅ‚o, na pewno byÅ›my je wymyÅ›lili. Kanapki towarzyszÄ… ludziom od zarania dziejów. Bez wzglÄ™du na szerokośćgeograficznÄ…, kanapka na zakÅ‚adkÄ™ (wrap), dwie kromki chleba z kotletem karkowym (sandwich) czy pajda z masÅ‚em i pomidorem – sycÄ…, pocieszajÄ…, krzepiÄ…. Obecne w tornistrach uczniów, kieszeniach robotników i teczkach urzÄ™dników. PodbiÅ‚y oba bieguny, zdobyÅ‚y najwyższe szczyty i dotarÅ‚y nawet na orbitÄ™ okoÅ‚oziemskÄ…. PaćkajÄ… wyciekajÄ…cym dżemem, plamiÄ… masÅ‚em, tytÅ‚ajÄ… majonezem, a my i tak za nimi przepadamy, gotowi zlizywać z elementarza resztki maÅ›lano-wiÅ›niowych delicji.†ze wstÄ™pu Adrianna Ewa Stawska i PaweÅ‚ Loroch stworzyli niezwykÅ‚Ä… książkÄ™ kulinarnÄ…, peÅ‚nÄ… barwnych, ciekawych i smacznych kanapek ze wszystkich stron Å›wiata. Z ich niezliczonej iloÅ›ci starannie wybrali i podzielili na grupy te, które przez lata ugruntowaÅ‚y swojÄ… pozycjÄ™ w kulturze danego regionu. Czytelnik dowie siÄ™ skÄ…d pochodzi każda kanapka i jak jÄ… przyrzÄ…dzić, prócz tego znajdzie w książce mnóstwo smakowitych ciekawostek, historycznych informacji i apetycznych zdjęć autorstwa PawÅ‚a Lorocha. O AUTORACH PaweÅ‚ Loroch - dziennikarz multimedialny urodzony u schyÅ‚ku lat siedemdziesiÄ…tych dwudziestego wieku w Warszawie. Od 2005 roku prowadzi weekendowe audycje okoÅ‚okulinarne w Antyradiu („Gastrofaza“, „All Inclusive“, „Stół z PowyÅ‚amywanymi Nogami“), a od 2007 roku prezentuje autorskÄ… kuchniÄ™ w „Pytaniu na Åšniadanie“ w TVP2. W poszukiwaniu inspiracji podróżuje po Polsce i Å›wiecie, kolekcjonujÄ…c obyczaje gastronomiczne i najciekawsze smaki ludzkoÅ›ci. Entuzjasta street-food, retoryki stosowanej, nowych technologii i wielkomiejskich widoków z ostatnich piÄ™ter. W 2009 roku rozpoczÄ…Å‚ współpracÄ™ z „National Geographicâ€, publikujÄ…c fotografie Warszawy w albumie Polska w obiektywie. Adrianna Ewa Stawska - badaczka historii kultur kulinarnych, tÅ‚umaczka literatury i pisarka, urodzona pod koniec lat sześćdziesiÄ…tych dwudziestego wieku. Szef kuchni klasztoru wigierskiego (2004). W latach 2007–2009 dla miesiÄ™cznika „Zabytki/Heritage†napisaÅ‚a cykl felietonów kulinarno-historycznych z dziejów Å›wiatowej gastronomii. WydaÅ‚a dwie książki: KuchniÄ™ kresowÄ… z Podlasia (wydawnictwo Benkowski, BiaÅ‚ystok 2006, nominowanÄ… do Oskara Kulinarnego 2006) i klasyczny kryminaÅ‚ Åšmierć w klasztorze (wydawnictwo Otwarte, Kraków 2007). W wolnych chwilach pisze makabreski (City 1. Antologia polskich opowiadaÅ„ grozy: Romek26, wydawnictwo Forma, Szczecin 2009). Wielbicielka maÅ‚ej czarnej, ciszy bibliotecznych sal i sutych biesiad miÅ‚o przegadanych.
KUP TERAZ