Cena: 17.19 zł
Sklep: nieprzeczytane.pl
Kup teraz SzamaÅ„ski post | za 17.19 zł w księgarni nieprzeczytane.pl
Czy rozmowa na temat tak pospolitej rośliny jak RUMIANEK może wydać się interesująca? Odpowiedź na to pytanie pozostawimy PAŃSTWU. Niemniej jed...
zobacz więcej informacji
Cena: 17.19 zł
Sklep: nieprzeczytane.pl
Kup teraz SzamaÅ„ski post | za 17.19 zł w księgarni nieprzeczytane.pl
Wydawca: KOS
Kategoria: Kuchnia, diety, gotowanie/Diety
ISBN: 9788376491868
Waga: 0.1800 kg
Rok wydania: b/d
Czy rozmowa na temat tak pospolitej roÅ›liny jak RUMIANEK może wydać siÄ™ interesujÄ…ca? Odpowiedź na to pytanie pozostawimy PAŃSTWU. Niemniej jednak, nie mamy żadnych wÄ…tpliwoÅ›ci, że ta rozmowa przyniesie korzyÅ›ci, ponieważ nawet ci, którzy majÄ… niewielkÄ… wiedzÄ™ na temat ziół, znajdÄ… tutaj dokÅ‚adne informacje, na przykÅ‚ad: - jak odróżnić rumianek pospolity od rumianku bezwonnego - niektóre szczegóły dotyczÄ…ce przepisów i sposobów parzenia - stare przepisy ze spiżarni znachorów - wiele przepisów z rumiankiem W wielu podrÄ™cznikach na temat roÅ›lin leczniczych napisano: „20 g suszonych kwiatów zalać 200 g wrzÄ…cej wody, gotować przez 5 minut i pozostawić na 4 godziny.†Gotowanie rumianku jest nie tylko niepożądane, ale wrÄ™cz nie wolno tego robić, zwÅ‚aszcza przez pięć minut, ponieważ główny skÅ‚adnik aktywny, chamazulen, szybko siÄ™ w nim rozpada. To wÅ‚aÅ›nie jego obecność odróżnia rumianek apteczny od innych nieleczniczych odmian. PrzykÅ‚adem jest rumianek bezwonny o zielonkawych kwiatach bez pÅ‚atków, który przybyÅ‚ do nas z Kanady. W niektórych przypadkach stosowany jest on do celów leczniczych, ale nie ma chamazulenu. Rumianek należy parzyć jak herbatÄ™ lub podgrzewać w gorÄ…cym piekarniku, nie gotujÄ…c. Ponadto dawka wskazana w przepisie jest wÄ…tpliwa. JeÅ›li siÄ™ niÄ… sugerować i odmierzyć 20 g suszonych kwiatów na wadze, wtedy 200 g wrzÄ…cej wody wystarczy zaledwie na ich zamoczenie. O gotowaniu przez pięć minut możemy zapomnieć – papka murowana! Zwyczajowo w szklance wrzÄ…tku parzy siÄ™ maÅ‚Ä… Å‚yżeczkÄ™ rumianku, odstawia siÄ™ ten napar na godzinÄ™ w ciepÅ‚e miejsce, i nastÄ™pnie pije siÄ™ jeszcze gorÄ…cy napar. Co ważne, napar przygotowuje siÄ™ za każdym razem na Å›wieżo. Wywary z niego stosowano przeciwko zapaleniu przewodu pokarmowego i jako Å›rodek napotny przy przeziÄ™bieniu. Rumianek byÅ‚ także stosowany jako Å›rodek żółciopÄ™dny, ale głównie przeznaczony byÅ‚ do pÅ‚ukania, przemyć i okÅ‚adów. W podrÄ™cznikach ludowych uzdrowicieli tamtych czasów znajduje siÄ™ taki przepis: „Komu dokucza ból gardÅ‚a, niech weźmie szklankÄ™ chudego mleka, szklankÄ™ wody i po jednej szczypcie rumianku, kwiatu lipy i czarnego bzu - wszystko wymieszaj, zagotuj, przecedź przez szmatkÄ™, schÅ‚odź i pij zamiast herbaty. â€
KUP TERAZ