Cena: 58.46 zł
Sklep: publicat.pl
Kup teraz SzkoÅ‚a gotowania Marka Åebkowskiego. Kuchnia polska za 58.46 zł w księgarni publicat.pl
Porady Marka Åebkowskiego to prawdziwa „biblia polskiej kuchniâ€! Znajdziesz tu najpopularniejsze potrawy w kilku inspirujÄ…cych wariantach, a dzi...
zobacz więcej informacji
Cena: 58.46 zł
Sklep: publicat.pl
Kup teraz SzkoÅ‚a gotowania Marka Åebkowskiego. Kuchnia polska za 58.46 zł w księgarni publicat.pl
Wydawca: Publicat
Kategoria: Książki Kucharskie / Kuchnia Polska
ISBN: 0eadd90b2fcdfd0fff3029d67bb37942
Waga: b/d kg
Rok wydania: b/d
Porady Marka Åebkowskiego to prawdziwa „biblia polskiej kuchniâ€! Znajdziesz tu najpopularniejsze potrawy w kilku inspirujÄ…cych wariantach, a dziÄ™ki tej książce odkryjesz sekrety rodzimych receptur i zobaczysz, jak je wykorzystać współczeÅ›nie! Mistrz sztuki kulinarnej Marek Åebkowski zaprasza do podróży po "domowym gotowaniu". Przez krainÄ™ domowych Å›niadaÅ„ i kolacji oraz Å›wiat obiadów aż po smakowitÄ… wÄ™drówkÄ™ poÅ›ród podwieczorków i daÅ„ Å›wiÄ…tecznych. Każdy przepis to: - czas przygotowania - uÅ‚atwia zaplanowanie pracy - stopieÅ„ trudnoÅ›ci - pomaga podjąć decyzjÄ™ o wyborze przepisu - liczba porcji - umożliwia przeliczenie iloÅ›ci skÅ‚adników - skÅ‚adniki - szybko sprawdzisz, czy masz wszystko pod rÄ™kÄ… - opis krok po kroku - poradzisz sobie z każdym, nawet najtrudniejszym, przepisem. „Z książkami Marka Åebkowskiego pierwszy raz zetknęłam siÄ™ 20 lat temu, m.in. to z nich uczyÅ‚am siÄ™ gotować. A teraz do moich rÄ…k trafia wznowienie klasyki, która nie dość, że ma lekkÄ… i przyjemnÄ… formÄ™, to wciąż jest aktualna. Jestem przekonana, że wiele osób może nauczyć siÄ™ z niej gotować. A wszystko to dziÄ™ki prostym, zrozumiaÅ‚ym przepisom, klarownym instrukcjom i ponadczasowej treÅ›ciâ€. (Laura OsÄ™ka, psychodietetyczka i krytyczka książek kulinarnych) „Kuchnia polska†Marka Åebkowskiego to książka, która mnie uksztaÅ‚towaÅ‚a kulinarnie, otworzyÅ‚a na skarby polskiej tradycji kulinarnej i nauczyÅ‚a klasyki - knedli, kotletów, strucli makowej czy kartoflanki z zacierkami. Autor odkrywaÅ‚ przed czytelnikami sekrety sufletów, sznycli, opowiadaÅ‚ o daniach z dzikich gÅ‚uszców, cietrzewi i kuropatw, ale także wykwintnych raków, żabich udek i Å›limaków czÄ™sto goszczÄ…cych na stoÅ‚ach polskich królów. DziÄ™ki fotografiom Åebkowskiego 20 lat temu zobaczyÅ‚am pierwszy raz, jak wyglÄ…da rambutan czy durian. „Kuchnia polska†Åebkowskiego to „biblia kuchni polskiejâ€, a jej Autor wÅ‚ożyÅ‚ tytanicznÄ… pracÄ™ w czytelne i dokÅ‚adne opracowanie klasycznych przepisów kuchni polskiej (także tych czerpiÄ…cych z wpÅ‚ywów orientalnych), siÄ™gajÄ…c do najstarszych tradycji i pochodzenia rodzimej kuchni opisanych skrupulatnie w Compendium Ferculorum StanisÅ‚awa Czernieckiego, książek Marii Ochorowicz-Monatowej i Lucyny Ćwierczakowiczowej. Marek Åebkowski ukazuje kuchniÄ™ polskÄ… peÅ‚nÄ… wpÅ‚ywów, godnie prezentujÄ…cÄ… siÄ™ na makie smaków Europy i Å›wiata, kuchniÄ™, z której możemy być dumni. „SzkoÅ‚a gotowania Marka Åebkowskiego†wydana w odÅ›wieżonej wersji przez Wydawnictwo Publicat to obowiÄ…zkowa pozycja domowego kucharza. Przepisy w niej zawarte sÄ… sprawdzone i Å›wietnie dopracowane, nie stanowiÄ… jedynie zasÅ‚yszanych i zebranych receptur od gospodyÅ„ domowych. W czasach, gdy niemal wszystko udaje siÄ™ znaleźć w internecie, warto weryfikować znalezione przepisy u źródÅ‚a, w książce peÅ‚nej praktycznych porad, dokÅ‚adnych wskazówek dotyczÄ…cych obróbki warzyw, miÄ™s, pochodzenia przypraw. Wznowione wydanie w czystej, nowoczesnej formie zyskaÅ‚o przejrzystość i lekkość. Oprócz klasycznych pierogów, kruchych rogalików, mazurków czy żeberek pieczonych w kapuÅ›cie sÄ… w niej także przepisy na dania, których inspiracja pochodzi z kuchni krajów Å›ródziemnomorskich - sÅ‚one ciasteczka z oliwkami, przepiórki z winogronami, doskonaÅ‚e sosy kuchni francuskiej, ale tez likiery, nalewki, czy wyborne poncze. Ta książka to doskonaÅ‚y prezent dla miÅ‚oÅ›ników klasyki, poszukujÄ…cych korzeni rodzimej kuchni. Dla tych, którzy nie zdążyli nauczyć siÄ™ gotować od wÅ‚asnej babci, a którym bliskie jest okreÅ›lenie „kochanie przez gotowanieâ€. (Kasia Marciniewicz, autorka bloga kulinarnego ChilliBite.pl, książki „W sÅ‚oikuâ€, miÅ‚oÅ›niczka pierogów i ajerkoniaku) „Marek Åebkowski byÅ‚ nie tylko mistrzem gotowania, ale także znawcÄ… historii polskiej kuchni i Å›wietnym nauczycielem. Na jego książkach wychowaÅ‚y siÄ™ pokolenia, bo pisaÅ‚ przystÄ™pnie, klarownie, dawaÅ‚ wskazówki i inspirowaÅ‚ wyobraźniÄ™. Przepisy i uwagi Å›wietnie siÄ™ czyta, a informacje o dawnych technikach gotowania, utensyliach kuchennych i zwyczajach sÄ… bezcenne. To gotowanie domowe w najlepszym wydaniu, wzbogacone o opowieść, poradÄ™ i fachowe wsparcie. Takie książki pisze tylko mężczyzna marzeÅ„!†(Monika Kucia, dziennikarka i kuratorka kulinarna) „PrzewracajÄ…c karty tego kompendium gotowania, można codziennie odkrywać stare i nowe. Stare, bo pokazuje przebogatÄ… spuÅ›ciznÄ™ naszej kuchni, a nowe, bo inspiruje do wprowadzenia na nasz stół daÅ„ może i zapomnianych, ale o jakże Å›wieżych doznaniach. „Spróbuj, może tym razem na inny sposób? To nic trudnego, tylko zobacz. I gotuj!†– zdaje siÄ™ mówić nasz mistrz i szczodrze dzieli siÄ™ swojÄ… przeogromnÄ… wiedzÄ…. „SzkoÅ‚a gotowania Marka Åebkowskiego†przypomina mi bardzo dÅ‚ugi, wykwintny stół – jak stÄ…d do Francji i z powrotem, dlatego że nasze kulinarne kultury niejednokrotnie siÄ™ spotykaÅ‚y, wymieniaÅ‚y i wspólnie inspirowaÅ‚y. Korzystajmy z tej spuÅ›cizny!†(Gieno Mientkiewicz, dziennikarz, odkrywca serów polskich, propagator kultury kulinarnej)
KUP TERAZ