Kompendium wiedzy o PIEROGACH - popularnym daniu Polski i całej środkowo-wschodniej Europy. Przepisy na kilkanaście wariantów pierogów. Od klas...
Śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Według dietetyków powinno pokrywać aż 25% dziennego zapotrzebowania na kalori...
Ciasto na deser i podwieczorek, a zwłaszcza na niedzielę, to w polskiej kuchni tradycja. Żyjemy w czasach, w których większość pieczywa, a w ...
Bez wÄ…tpienia każdy z nas przynajmniej raz w życiu zanuciÅ‚ sÅ‚ynne „Góralu, czy ci nie żalâ€. Zapewne niejeden z tÄ™sknotÄ… wspomina ostatnie...
Miętówka, pieprzówka, cytrynówka... Któż z nas nie widział w babcinym kredensie stylowych karafek ze smacznymi, ziołowymi nalewkami o intensyw...
Ze względu na dostępność produktów nasze dania różnią się w zależności od pór roku. Wiosna to pora dojrzewania nowalijek, latem pojawiaj...
Książka zawiera przepisy na kilka rodzai ciast naleśnikowych oraz na różne farsze wykorzystywane do nadziewania naleśników. Zbiór przepisów...
Tęcza kolorów, karuzela smaków oraz wulkan przyjemności – i to wszystko zamknięte w jednej szklance. Nie musisz już wychodzić z domu, by de...
Barbara i Piotr Adamczewscy to jedyne w Polsce małżeństwo kulinarnych krytyków i praktyków, które ma już na swoim koncie łącznie ponad 40 ksi...
Gdy byłam dzieckiem, pierwszy kęs robiłam z zamkniętymi oczami, by lepiej poczuć smak potrawy. Od zawsze uwielbiałam jeść, rozmawiać o jedzen...
Czy możliwe jest przygotowanie dla dwóch, a nawet trzech osób za jedyne 10 złotych? Okazuje się, że tak - i wcale nie jest to obiad ubogi i be...
Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej...
Książka dla każdego – młodych, osób starszych, kobiet, mężczyzn, tych którzy szukają pracy i tych którzy pracują, tych którzy znaleźli ...
Słoiki z przetworami na zimę, po które sięga się aż do lata, to doskonały i praktyczny sposób na urozmaicenie codziennej diety. Można je pr...
Jeszcze niedawno stałym elementem letniego pejzażu był wystawiony w oknie gąsiorek z owocami, a przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury ...
Krynia GrudziÅ„ska to artystka w kuchni. ÅÄ…czy tradycjÄ™ z eksperymentem. Jest odważna i otwarta na nowoÅ›ci. Jej liczna rodzina, to prawie sami ...
Kuchnia tego kraju bazuje na specjalnościach regionalnych. Wiele z nich jednak na trwałe zagościło na stołach w całym kraju. Tak stało się w...
Wędliny na polskim stole obecne są od święta i na co dzień. Tradycja ta utrzymuje się od wieków, ponieważ smakowite wyroby z mięsa były sp...
Tajemnica pysznej tarty tkwi w kruchym cieście i delikatnym nadzieniu. Zapieczona masa może być słodka lub słona. Tarta jest daniem prostym, al...
Niezastąpione receptury babci, sprawdzone przepisy koleżanki oraz własne kompozycje zebrane w jednym miejscu. Notatnik kulinarny to własna ksią...